Geen studentenstop meer bij opleidingen verpleegkunde

26 juni 2018
Beeld:

Daniël Rommens | Een wijkverpleegkundige in Amsterdam Nieuw-West

Geplaatst door
Flora Woudstra Hablé
Op
26 juni 2018

Goed nieuws voor iedereen die verpleegkunde wil studeren: je kan vanaf volgend jaar niet meer worden uitgeloot. Omdat er in Nederland veel vraag is naar verpleegkundigen, werken hogescholen samen met zorginstellingen zodat er genoeg stageplekken zijn voor nieuwe studenten.

Verpleegkunde had altijd een zogenoemde numerus fixus, een beperking op het studentenaantal. Dat was niet omdat er teveel studenten zijn, maar omdat er te weinig stageplekken in ziekenhuizen waren. Dit was op de HvA zo, maar ook op zestien andere hogescholen in Nederland waar de opleiding verpleegkunde wordt aangeboden.

Die numerus fixus wordt nu afgeschaft, op advies van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV). Die zagen dat er te weinig nieuwe verpleegkundigen waren, terwijl Nederland er juist heel veel nodig heeft: zo stonden er in maart nog 130.000 vacatures open in de zorg, waar lang niet genoeg mensen voor worden opgeleid.

 

Wijkverpleging
Nu er stageplekken genoeg zijn, kunnen er meer verpleegkundigen worden opgeleid. Maar waar komen die stageplekken bij de HvA vandaan? Verpleegkundestudenten lopen graag stage in ziekenhuizen, maar daar is het aantal plaatsen beperkt. Daarom worden er straks stageplekken aangeboden in de wijkverpleging, verpleeghuizen en psychiatrische instellingen.


Om dat voor elkaar te krijgen, werkt de HvA samen met Sigra. Dat is een organisatie die heel veel zorginstellingen in Noord-Holland samenbrengt. Eerder wist de HvA in samenwerking met Sigra al 170 extra studentenplekken bij verpleegkunde vrij te maken voor het jaar 2018-2019.