Beeldig: kunst en kitsch op de campus
In de rubriek Beeldig vangen we het leven op de campus in beelden. Mooie, opvallende of juist lelijke dingen die je dagelijks ziet, maar waar je nooit echt naar kijkt. Vandaag: kunst kijken op de Amstelcampus.
Voor het kijken van kunst hoef je echt niet speciaal naar een museum. De Amstelcampus zit namelijk vol met kunst, van bekende kunstenaars tot minder bekende streetartists. Loop je van je metrohalte naar het Wibauthuis? Of van de collegezaal richting de koffiehoek? Kijk dan eens goed om je heen en je ziet vast ergens (on)opvallende kunst én kitsch.
De muurschildering tegenover Café Fest is niet te missen. Kunstenaarscollectief Amsterdam Street Art (ASA) beschilderde de muur met als doel de oude stadsbuurt en de vernieuwde Amstelcampus met elkaar te verbinden. Jammer genoeg vond iemand het nodig om er nog eens overheen te gaan met een graffitibus en is de streetart niet meer zo mooi als voorheen.
Vanaf de vierde verdieping van het Jakoba Mulderhuis springen er tien bijzondere afbeeldingen in het oog. Ze zijn beplakt op de ramen van het aangrenzende Theo Thijssenhuis. Ze zijn in ieder geval opvallend en ietwat grimmig.
Wat ook opvalt in het JMH is de levensgrote knaloranje olifant, die je vindt op de eerste verdieping. Valt dit onder de noemer veelzijdige kunst of verrassende kitsch? ‘Spuuglelijk, joh’, fluistert een passerende student mij toe. Dat over smaak niet te twisten valt is wel duidelijk.
Tegenover het Theo Thijssenhuis vind je de metershoge muurschildering ‘Tekens aan de Wand’. Het gebouw waarop het te zien is, distribueert stroom door een groot gedeelte van Amsterdam-Oost. In opdracht van stroomleverancier Nuon werd er zo’n twintig jaar geleden een kunstwerk op geschilderd, gemaakt door kunstenaar Loes Diephuis. De tekens doen denken aan de grotschilderingen uit de prehistorie.
In de hal van het Kohnstamhuis vind je dit popart waterpunt, gemaakt door de Frans-Amerikaanse student Ruben Distinguin. Zwart-witte vormen die je van een afstandje enigszins doen duizelen, vullen de muur. In het midden een vrolijk gekleurd poppetje met de tekst: ‘dance, you have water’.
Het Amsterdam Fashion Institute ademt natuurlijk mode, kunst en architectuur. Dwaal door het gebouw en ontdek kunst die voornamelijk gemaakt is door Amfi-studenten zelf. Zo vind je in de centrale hal een groepje mannequins verstrengeld in elkaar en op de eerste verdieping een aantal fotoportretten van Embroidery & Textile Artist Inge Tiemens.
De man waarnaar het Wibauthuis en de bekende Wibautstraat is vernoemd, staat in twee bij tweeënhalve meter afgebeeld op de muur bij de koffiehoek. Het is een mozaïekportret met daarboven de quote: ‘verandering komt wanneer de mensen het willen, eerder niet.’ In 2017 werd het portret van Floor Wibaut onthuld door zijn achter-achterkleindochter Mirte Wibaut.