Beeldig: de duurzame dorstlesser die maar niet leeg lijkt te raken

27 september 2022
Beeld:

HvanA

Geplaatst door
Iris Schellingerhout
Op
27 september 2022

In de nieuwe rubriek Beeldig vangen we het leven op de campus in beelden. Mooie, opvallende of juist lelijke dingen die je dagelijks ziet, maar waar je nooit echt naar kijkt. Vandaag is het kraanwaterdag en daarom staat de rubriek deze keer in het teken van de gemeentepils. 

Je staat er misschien niet meer zo bij stil, zo gewoon is het dat er water uit de kraan komt. Maar dat is natuurlijk niet overal ter wereld zo. Als skere student is het in ieder geval een goedkoop alternatief voor een blikje Red Bull. Én je helpt met het hervullen van je Dopper ook nog het milieu. Kortom, wij vonden het eens tijd voor een ode aan ons kraanwater.

 

 

Deze fles van het merk Air Up is de Ferrari onder de waterflessen. Deze flessen vul je met water, maar bijgeleverd zijn filters met verschillende ‘smaken’. Anders dan water met een smaakje is dat deze filters enkel geur afgeven. De drinker wordt gefopt. Het lijkt of je water met meloensmaak drinkt, maar eigenlijk ruik je alleen de geur van een watermeloen. Gewoon lekker, of handig als je echt geen waterdrinker bent.

Ook sportflessen zijn goed vertegenwoordigd op de HvA. Je vindt ze in verschillende varianten. De grote shakebekers, daar kan lekker veel water in. Of de smallere uitvoering. Die past makkelijk in de school- of sporttas. Maar zijn de studenten zo sportief of hebben ze hem enkel bij het proefabonnement van de sportschool gekregen?

De HvA stimuleert studenten om kraanwater te drinken met de waterpunten van Join the Pipe. Deze Nederlandse organisatie maakt kraanwater aantrekkelijk door het aanbieden van tappunten waar je jouw herbruikbare flesje kunt vullen. 

 

Trouwens, in Nederland lijkt het wel vanzelfsprekend dat er drinkwater uit onze kranen komt, maar in 2030 kan dit zomaar anders zijn: de Vereniging van Waterbedrijven waarschuwt dat ook ons land met grote watertekorten te maken kan krijgen. 

De hervulbare flesjes gemaakt van suikerriet en mais kan je kopen op de campus. Zo hoef je geen plastic wegwerpflesje te kopen op het moment dat je zelf niets bij je hebt. 

Helemaal geen gebruik maken van plastic is natuurlijk nog beter. Deze dopper is gemaakt van roestvast staal. Het is geen thermofles, maar houdt je water wel langer koel.

Toch zijn er nog studenten die geen hervulbare variant bij zich hebben. De waterpunten worden ook gebruikt om plastic flesjes en kartonnen bekertjes te vullen. Deze bekertjes zijn te pakken bij de vele koffieautomaten op de campus. Het idee van de HvA om eenmalig gebruik te verminderen valt daarmee een beetje in het water. Maar je omgeving zien drinken van al die leuke flessen laat je vanzelf watertanden. Op naar het Wibauthuis of de winkel dus voor een eigen waterfles.