De wens van de HvA komt uit: ABP stopt met investeren in fossiele brandstoffen

26 oktober 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
26 oktober 2021

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) stopt met beleggen in olie, kolen en gas. Dat is al langer een wens binnen de HvA. Diverse medewerkers riepen het fonds op te stoppen met beleggen in fossiele producenten. Nu komt het ervan, al is het in stapjes. ‘Geweldig nieuws!’

Lisette Klok, docent-onderzoeker klimaatbestendige stad, riep ABP een jaar geleden al op om te stoppen met investeringen in fossiele energie. Samen met collega’s schreef ze een brief aan het hogeschoolbestuur. ‘Stop met het financieren van klimaatontwrichting’, was de oproep. Dit leidde tot het ontstaan van de actiegroep HvA-Fossielvrij. 

Dat ABP nu inschikt, maakt haar ‘ontzettend blij’. ‘Dit is geweldig, groots nieuws. ABP is een wereldspeler: dit gaat om heel veel geld. We hebben hier hard voor gewerkt en hoopten er stilletjes al op, maar dat het er nu toch van is gekomen, voelt geweldig. En, extra mooi, het bericht komt op een goed moment: nèt voor de klimaatconferentie in Glasgow.’

 

Opvallend

Dat ABP de handen van de ‘fossielen’ aftrekt, is opvallend. Asha Khoenkhoen, woordvoerder van het ABP, zei vorig jaar nog in een podcast van HvanA dat ABP juist een ‘kritische investeerder’ is. Met investeringen in grote oliebedrijven als Shell probeerde ABP de transitie naar duurzame energie bij die bedrijven juist te stimuleren, was de verklaring.

Nu blijkt het fonds daarin gedraaid. De aanleiding is naar eigen zeggen het recente rapport van VN-klimaatpanel IPCC dat een zorgwekkende toekomst schetst door het steeds sneller veranderende klimaat. Eind vorig jaar had ABP nog ruim 15 miljard euro belegd in producenten van fossiele brandstoffen. 

 

Kritische beweging

HvA’ers voeren al langer actie tegen hun pensioenfonds. Onder meer door te demonsteren bij de ABP-kantoren in Amsterdam en Haarlem. Die kritische beweging binnen de HvA begon met de brief van Lisette Klok en haar collega’s, later schaarde ook het hogeschoolbestuur zich achter hun oproep. Afgelopen september riep de HvA samen met andere Amsterdamse instellingen ABP op tot actie: ‘onze medewerkers willen dat hun pensioenfonds bijdraagt aan het aanpakken van de klimaatcrisis.’ Dat geluid klonk maatschappijbreed: zowel ambtenaren, wetenschappers en onderwijzers demonstreerden of lieten van zich horen in opinieartikelen.

 

ABP verkoopt de beleggingen niet in één keer maar in stappen, zodat het er nog zoveel mogelijk aan verdient. In april van 2023 zullen de meeste beleggingen zijn verkocht, verwacht het pensioenfonds.