Loonsverhoging van 2 procent en afspraken over werkdruk in nieuwe cao

16 september 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
16 september 2021

Vakbonden en hogescholen hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao. In februari gaan de lonen 2 procent omhoog, en werknemers krijgen in november een eenmalige uitkering van 880 euro bruto.

De onderhandelaars hebben ook afspraken gemaakt over de werkdruk. Dat was nodig, omdat de oude afspraken nog van voor de coronacrisis waren. De bedoeling is dat hogescholen met hun medezeggenschapsraden gaan praten over het recht om als werknemers niet bereikbaar te zijn, ook per mail en telefoon. Het risico is anders dat werk eindeloos door kan gaan, ook in weekenden en op vrije dagen.

 

Daarbij hoort ook dat hogescholen met ‘realistische taakopdrachten’ komen voor docenten, zodat hun werk uitvoerbaar is binnen de uren van hun contract. Het gaat dan bijvoorbeeld om de voorbereiding van lessen en het bijhouden van ontwikkelingen in het eigen vakgebied. Die plannen moeten voor 1 april 2022 gecheckt worden door de medezeggenschapsraad.

 

Onkostenvergoeding
Thuiswerken moet beter gefaciliteerd worden, vinden de vakbonden en hogescholen. Er worden middelen verstrekt om de werkplek thuis op een verantwoorde manier in te richten, staat in de afspraken. Daarnaast komt er een onkostenvergoeding voor thuiswerken.

 

De nieuwe cao wordt maar voor heel korte tijd afgesproken: tot april 2022. Dat heeft onder andere te maken met onzekerheden over de financiering vanuit de overheid in 2022 en 2023 en de ontwikkeling van de pensioenpremie.