Zeventien studenten zonder woonruimte na brand studentenflat

23 augustus 2021
Beeld:

Daniël Rommens | Brand in de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in West

Geplaatst door
Marloes van de Wakker Henk Strikkers
Op
23 augustus 2021

Door de brandstichting in de studentenflat in West hebben zeventien studenten nu geen onderdak. Afgelopen weekend regelden de studenten zelf vervangende woonruimte. Huisvestingsorganisatie Duwo verwacht deze week met een oplossing te komen.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd er brand gesticht in de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in West. De politie gaat ervan uit dat de brand is aangestoken. Veel bewoners van het complex die HvanA vrijdag sprak, zeggen dat dit is gebeurd vanwege de regenboogvlaggen die in het pand hingen. Eerder werden ook al papieren regenboogvlaggen in de flat aangestoken.

Onbewoonbaar

Door de brand is de achtste verdieping van het complex onbewoonbaar geraakt. Afgelopen weekend zochten zeventien studenten zelf vervangende woonruimte, eventuele kosten van bijvoorbeeld een hotelkamer mogen ze bij Duwo declareren.

 

Hoelang het gaat duren voordat de studenten weer terug kunnen naar hun woning, is nog onduidelijk. Duwo gaat per student op zoek naar een passende oplossing, als de kamers voor lange tijd onbewoonbaar blijken. ‘De een zal tijdelijk terug kunnen naar zijn ouders, maar dat geldt niet voor iedereen. Voor hen zullen we kijken of we ergens leegstaande kamers hebben. Ook kunnen we altijd een beroep doen op medeverhuurders van studentenwoningen in de stad’, laat Gijsbert Mul, woordvoeder van Duwo weten.

Diefstal

Bij de politie zijn inmiddels vier aangiftes binnengekomen van studenten die bij hun terugkeer constateerden dat er waardevolle spullen waren gestolen. ‘Er zijn bij de woningen geen sporen van inbraak gevonden,’ zegt een woordvoerder van de politie tegen Het Parool. ‘Mensen die in alle haast moesten vertrekken, hebben misschien hun deur open laten staan, of niet op slot gedaan. Hierdoor konden spullen worden weggenomen.’

 

Om de studenten en de LHBTIQ+-gemeenschap een hart onder de riem te steken is stadsdeelcommissielid Tirza Gevers (GroenLinks) een inzamelingsactie gestart. ‘Laten we gezamenlijk opstaan tegen intolerantie en massaal de regenboogvlag uithangen in West. Om te laten zien dat je één vlag kan vernielen, maar er vervolgens tien voor in de plaats komen.’ Die inzameling lijkt succesvol: er is maandag al meer dan 4.500 euro opgehaald.