HvA-medewerkers demonstreren voor een fossielvrij pensioen

22 juni 2021
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Stella Vrijmoed
Op
22 juni 2021

Na vele gesprekken, petities en artikelen met de roep het pensioengeld van HvA-medewerkers niet meer te beleggen in fossiele brandstoffen, vindt actiegroep HvA-fossielvrij het tijd voor een demonstratie. Vrijdag staan zij met spandoeken voor het gebouw van pensioenfonds ABP.

‘ABP, het duurt te lang’, is de slogan van het initiatief waar de actiegroep HvA-Fossielvrij bij aanhaakt. Op vrijdag 25 juni zullen zij met demonstranten van verschillende groepen zich verzamelen voor de hoofdkantoren van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) in Amsterdam en Heerlen.

 

Waarom? Omdat zij willen dat het fonds stopt met het investeren van hun pensioengeld in fossiele brandstoffen zoals olie, gas en kolen. Volgens HvA-fossielvrij past dat niet in het beleid van de hogeschool, die juist koploper wil zijn op het gebied van duurzaamheid.

Lisette Klok, docent-onderzoeker Klimaatbestendige Stad op de HvA, vindt dat het tijd is voor meer actie. ‘Het bestuur van de hogeschool heeft zich nog steeds niet uitgesproken, en het beleid van ABP zorgt nog steeds voor verdere klimaatontwrichting’, zegt ze.

 

Klok is aangesloten bij de groep HvA-fossielvrij en probeert het punt van een ‘fossielvrij pensioen’ al langer te maken. Ze pleitte vorig jaar in de HvanA-podcast al dat ABP moest stoppen met hun investeringen en vroeg de HvA ook actie te ondernemen.

Volgens woordvoerder Asha Khoenkhoen van het ABP met wie Klok toen in gesprek ging, is het fonds juist een ‘kritische investeerder’. Dat betekent dat zij met hun investering in grote oliebedrijven als Shell juist de transitie naar duurzame energie bij die bedrijven proberen te stimuleren. En dat ze stoppen met het investeren in bedrijven die niet die duurzame weg inslaan.

ABP verdubbelt aandelen Shell

Deze week berichtte de NOS dat de aandelen van ABP in Shell de laatste maanden van 2020 zijn verdubbeld. Het ABP reageert dat er ook juist veel steenkool is verkocht: ‘Het is maar net waar je op inzoomt.’

‘Dat klinkt goed, maar die transitie gaat véél te langzaam als je het van die bedrijven laat afhangen’, was de reactie van Klok. ‘Fossiele brandstoffen zijn waanzinnig belangrijk om die temperatuurstijging op de aarde tot maximaal 1,5 graad te beperken.’

 

De HvA heeft inmiddels een enquête van de landelijke actiegroep Scientists4Future via het intranet verspreid, die door het bestuur van de hogeschool wordt gesteund. De enquête peilt hoeveel draagvlak er voor het fossielvrije pensioen is bij studenten en medewerkers.