Politievlogs en privacy: cmd-studenten brachten het in beeld

3 mei 2018
Beeld:

Youtubekanaal Politievlogger Jan-Willem | Uit de video 'Jaaroverzicht 2017'

Geplaatst door
Nina Rijnierse
Op
3 mei 2018

Politievlogs: spannend om te zien hoe een inbreker op heterdaad wordt betrapt, maar kan wat die agent doet wel door de beugel? Studenten van communication & multimedia design brachten de privacyschendingen in politievlogs in beeld.

Als je in de buurt rotzooi loopt te trappen, kan je de politie voor je deur verwachten. Maar dat sommige agenten je stiekem filmen met een camera en dat op hun Youtubekanaal zetten, weten mensen die worden aangehouden niet altijd.

 

De HvA’ers brachten voor het keuzeproject Information Design in met een datavisualisatie in beeld welke privacyschendingen er worden gemaakt in de video’s van politievloggers Tess en Jan-Willem.

Database

Daarmee hielpen ze onderzoeksjournalisten van het televisieprogramma De Monitor (KRO), die al langer bezig zijn met het dossier ‘Politie Online’. Zij hebben een database aangelegd waarin ze uitingen op sociale media van de politie verzamelen en beschrijven hoe verdachten en slachtoffers in de politievlogs in beeld worden gebracht. Met een deel van die database gingen de studenten aan de slag voor hun datavisualisatie.

 

De Monitor was tevreden over de manier waarop Yoeri Pasmans, Laurens Booij en Leon van Zijl het project hadden aangepakt. Daarom staat hun werk nu op de website van De Monitor.

In die visualisatie is te zien dat politievloggers Tess en Jan-Willem in totaal 180 video’s maakten tijdens hun werk. In 27 video’s werd de privacy van iemand die in hun video voorkwam geschonden. 

De studenten werkten vijf weken lang fulltime aan het project. Laurens (20): ‘Om goed duidelijk te maken wat er in de vlogs gebeurt, hebben we de dataset nog een beetje aangevuld. Eerst stond er bijvoorbeeld alleen: “locatie zichtbaar in de video”. Wij hebben dan gekeken of het om kenmerken van de wijk, de straat of zelfs het huis ging. Daar hebben we ook een puntensysteem aan verbonden. Als het huis van iemand die is aangehouden in beeld komt, telt dat zwaarder dan een deel van de wijk.’

‘Het is leuk dat studenten met een frisse blik naar dingen kijken’

Uitleg
Datajournalist Jerry Vermanen van De Monitor is blij met de hulp van de studenten. ‘Voor ons is het handig om meer mankracht te hebben, want we zijn met een redelijk klein team. Maar het is ook leuk dat studenten met een frisse blik naar dingen kijken. Zo bedachten ze bijvoorbeeld dat we aan de bovenkant van een datavisualisatie een knopje met uitleg maken over hoe de visualisatie werkt. Dat kunnen we misschien wel bij alle visualisaties gaan doen.’

 

Dat hun werk nu echt gebruikt wordt door de KRO, is de kroon op het harde werk van Laurens en zijn teamgenoten. ‘We wilden niet voor een voldoende gaan, maar echt iets goeds maken dat we bijvoorbeeld ook voor ons portfolio kunnen gebruiken.’