Zelftesten op de campus: niets moet, alles mag
Eerst thuis een zelftest doen, daarna studeren op de campus. Sinds vorige week kan het. Maar hoe werkt dat testen eigenlijk? En wat als je het niet doet? Vijf vragen over de zelftest.
1. Hoe werkt het?
De zelftesten krijg je niet in een envelopje thuisgestuurd, maar moet je zelf bestellen. Dat kan hier. Per bestelling krijg je vier stuks, net niet genoeg als je de hele week op de campus wil studeren, dus. Wil je er meer bestellen? Op de site krijg je een melding als je weer nieuwe testen kunt aanvragen. Doe dit wel op tijd, want het bezorgen kan wel een dag of vijf duren.
Je kunt als student of medewerker ook op de campus nog snel een test doen. In het Dr. Meurerhuis, het Nicolaes Tulphuis en het Kohnstammhuis zijn snelteststraten ingericht. De uitslag krijg je binnen een halfuur. Je moet wel even een afspraak maken.
2. Moet je betalen voor de test?
Nee, de testen zijn gratis.
3. Waarom kun je niet gewoon een testpakketje afhalen op de HvA?
De zelftesten worden beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs. Volgens een woordvoerder van de HvA is dat handig, ‘zodat instellingen niet zelf de hele logistiek hoeven op te pakken.’ Tot wanneer je gratis kunt blijven testen is nog niet helemaal duidelijk, maar de actie loopt in ieder geval tot de zomervakantie.
(Tekst loopt door onder de video.)
4. Is zelftesten verplicht?
Nee, de HvA – en andere hogescholen – stellen het zelftesten niet verplicht. Je hoeft dus geen negatieve uitslag te laten zien om de les in te mogen. Volgens een woordvoerder is het ‘een extra maatregel of service’ bovenop de al bestaande maatregelen. Zo moet je ook nu een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand houden.
5. Wat doet de HvA als studenten of docenten een test weigeren?
Simpel gezegd: niks. De hogeschool mag vanwege de privacywetgeving niet aan studenten of medewerkers vragen of ze een test hebben gedaan. Als je wel test en je uitslag is positief, ben je daardoor ook niet verplicht om dit door te geven aan de HvA. De verantwoordelijkheid ligt bij de tester zelf, aldus het ministerie van Onderwijs.