De klas van Asis – Tentamenhangar

10 maart 2021
Beeld:

Lo Andela

Geplaatst door
Asis Aynan
Op
10 maart 2021

Asis Aynan doceert aan de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en schreef diverse boeken. Elke twee weken neemt hij je mee in zijn belevenissen, verwondering en plezier voor de klas. Deze week: Betekent het einde van de pandemie straks ook het einde van grootschalig georganiseerde tentamens?

Nu de zon steeds vroeger op de dag aan de horizon verschijnt, duurt het niet lang meer voordat de lente de winter opvolgt. Ook volgt er een periode waarin corona uit ons dagelijks leven verdwijnt en kijken we terug op de covid-tijd als een obscure film zonder enige lijn in het verhaal.

 

(Wil je deze column liever luisteren? Asis leest ’m hieronder zelf aan je voor.)

In het begin van de pandemie hing er in onze buurt een affiche dat de samenleving de les las met een tekst dat het leven voor corona niet normaal was en dat we daarom radicaal moesten veranderen. Het handgeschreven biljet haalde weinig uit, want zodra het weer even mocht, reisde men misschien niet af naar Thailand en de Grand Canyon, maar wel naar Italië en het Iberisch Schiereiland.

 

Toch zette het naïeve postertje mij aan het denken. Wat zouden we in het onderwijs, een dynamische omgeving met logge processen, kunnen veranderen? Er is namelijk veel om je over te verbazen. Zo wordt het geestesgestel geteisterd als je ziet wat we de studenten tijdens de tentamenweken aandoen. Ze worden in enorme tentamenhangars opgehokt om een belangrijke prestatie te leveren.

Het is oneerlijk om in een of andere tentamenschuur je kennis en kunde te toetsen

Een vreemde gang van zaken, als je het mij vraagt, want de studenten krijgen meestal in werkvorm les waar nooit meer dan twintig, dertig studenten bij aanwezig zijn. Het is dan oneerlijk om in een totaal andere omgeving van een of andere tentamenschuur je kennis en kunde te toetsen.

 

Ik weet dat de inrichting van onze levens sinds de jaren negentig gericht was op groter en meer, dat krachtig en raak werd verwoord door de robotstem van Daft Punk: Harder, Better, Faster, Stronger.

 

Daft Punk heeft onlangs bekend gemaakt zich op te heffen en binnenkort is de corona beteugeld. Meer aanwijzingen verschijnen er niet aan de horizon om de bio-industrie uit het tentamen te halen.