Met deze tips overleef jij de snikhete zomer op je studentenkamer

5 juli 2021
Beeld:

Suzan Stekelenburg

Geplaatst door
Suzan Stekelenburg
Op
5 juli 2021

Ga jij op vakantie? Of vier je deze zomer op je studentenkamer of op de zolderkamer bij je ouders. Zo zorg je dat je niet wegsmelt als het straks echt warm wordt.

1. Zorg voor wind, wind en nog eens wind
Naast je bed, op je koelkast, op de wc: je kunt niet genoeg ventilators neerzetten. Heb je een extra zakcentje over? Koop dan een airco. Of ga voor de budgetproof én duurzame optie: een DIY-airco. Vul een fles of bak met koud water en ijsklontjes en zet deze voor je ventilator. Zo krijg jij alsnog die frisse wind door je kamer. 

2. Begraaf je bierkrat
Naast je kamer wil je natuurlijk ook nog je tuin mooi houden. Het enige dat je nodig hebt is – jawel – een bierkratje. Na een hittegolf volgt vrijwel altijd (veel) regen. Om een overstroming in je tuin voor te zijn, begraaf je een bierkratje in de aarde. Het regenwater blijft dan liggen in het krat. Zo blijven je planten ook nog leven. 

‘Je pasta gaart ook prima wanneer je het water alleen in de waterkoker kookt’

3. Trek de stekker uit je apparaten
Huishoudelijke apparaten zoals de föhn en stofzuiger warmen een huis en de omgeving alleen maar extra op. Tijdens een hittegolf moet je die dus lekker uit laten staan. Heb je meteen een goed excuus om je huistaak niet te doen, toch? Extra tip – pasta gaart ook prima wanneer je het water alleen in de waterkoker kookt, zonder dat je het op het gas zet.

4. Laat die gordijnen dicht
Zonlicht in je kamer staat leuk, maar tijdens de zinderende zomers is het eerder een kwelling. De zon die tegen jouw ramen aankaatst, zorgt namelijk voor het broeikaseffect in je kamer. Laat die gordijnen dus de hele dag dicht. Als je echt creatief wil zijn, kun je de ramen ook volledig bedekken met aluminiumfolie, zoals deze man

5. Vlucht de stad uit
Wanneer wanhoop, wind en water toch echt niet helpen en je bezwijkt aan de hitte, zit er niets anders op. Je moet het huis ontvluchten, naar een plek waar je kan zwemmen of goed kunt uitwaaien. Kies dan verstandig voor een plek buiten de stad, want in de stad kan het tot wel twee graden warmer worden op tropische dagen.