Je bammetje eten op 1,5 meter afstand: hoe bouw je het Conradhuis in coronatijd?
Terwijl jullie vanuit je bed colleges volgen, is er nog één plek op de Amstelcampus wel bevolkt: de bouwplaats van het Conradhuis. Hoe vordert de bouw? En wat heeft de coronacrisis voor invloed op het werk?
Bouwvakkers weg
Sinds de coronacrisis alle HvA’ers ruim een maand geleden dwong om thuis te blijven, is het ook bij de bouw van het Conradhuis roeien met de riemen die er zijn. Het werk gaat door, maar wel met minder mensen.
Daarbij was een deel van de bouwvakkers tijdelijk vertrokken naar hun thuislanden Polen en Portugal. Die landen sloten na het uitbreken van de crisis hun grenzen. Inmiddels zijn ze teruggekeerd.
‘Minder bezetting, dat zal vermoedelijk invloed hebben op de bouwplanning’, vertelt Karin van Appeldoorn, communicatieadviseur van het Conradhuis en de HvA. Binnenkort weet de HvA meer over de gevolgen op de lange termijn.
Ondertussen moeten de overgebleven werklieden zich aanpassen. Met grote groepen gezellig lunchen en samenhokken in de witte loodsen zit er niet meer in, want iedereen moet anderhalve meter afstand houden. Op de lunch na is de witte kantoorloods sowieso akelig leeg: alle medewerkers met een kantoorbaan werken thuis.
Ongegeneerd herrie maken
Toch heeft de crisis ook een voordeel: er kan ongegeneerd herrie worden gemaakt. Want op een eenzame ziel na is er niemand in het aangrenzende Theo Thijssenhuis en Kohnstammhuis.
Dat komt goed uit, nu de zogenoemde ‘damwanden’ na ruim een jaar weer uit de grond moeten. De damwanden hielden ondergronds het grondwater weg van het bouwterrein, maar die moeten er van de gemeente nu uit worden gehaald. Dat gaat gepaard met nogal wat getril en gebonk. Die werkzaamheden zouden vanwege de tentamens eigenlijk in de vroege ochtend moeten gebeuren, maar dat hoeft nu niet meer.
Een deel van de bouwvakkers vertrok tijdelijk naar thuisland Polen of Portugal. Die landen sloten hun grenzen.
Taartpunt
Terwijl onder de grond alles klaar is, stapelen de bouwvakkers in rap tempo de verdiepingen van het Conradhuis op elkaar. Inmiddels zijn de betonvloeren tot en met de tweede verdieping gestort, en wordt er gewerkt aan de wanden en liftschachten.
Maar als je naar de bouwplaats kijkt, zie je een gapend gat tussen de laagbouw en hoogbouw. Dat gedeelte is inmiddels omgedoopt tot ‘de taartpunt’, vanwege zijn vorm.
De taartpunt is de wachtruimte waar straks de liften van de beide gebouwdelen samenkomen. Ook kun je vanuit dit glazen deel van het gebouw het atrium in, waar de koffiecorner zal huizen.
Luxe fietsenhelling
We schreven er al eerder over: het snelle doorgangetje van het Kohnstammhof naar de Wibautstraat is door de bouw van het Conradhuis definitief verleden tijd. Maar daar komt een helling waar je direct naar beneden de fietsenstalling in fietst. Mét vloerverwarming.
‘Die vloerverwarming is nodig om te voorkomen dat de helling na bevriezing in een glijbaan verandert’, zegt Van Appeldoorn.
Wanneer je hier voor het eerst naar beneden kunt scheuren is door de coronacrisis nog niet helemaal duidelijk. De opening voor HvA’ers stond gepland in februari 2022. Hopelijk kun je dan na een goede nachtvorst die vloerverwarming meteen uitproberen.