Ga je met de trein op uitwisseling? Dan krijg je geld van de HvA

12 februari 2020
Beeld:

Pixabay

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
12 februari 2020

Ga jij volgend studiejaar een halfjaar studeren in het buitenland? Dan kun je natuurlijk met het vliegtuig op reis. Maar als je de trein neemt, geeft de HvA je een deel van je ticket terug.

Op Zweedse universiteiten gebeurt het al langer: studenten die met het openbaar vervoer reizen, krijgen hiervoor een financiële vergoeding. Vanaf september start de HvA eenzelfde test voor studenten die met de trein op uitwisseling gaan.

Beeld: Privéarchief Annelies de Koning | Annelies op de veerboot naar Helsinki

Het idee komt van Annelies de Koning, medewerker van het International Office. Zij reisde in het najaar van 2019 met collega’s naar een congres van de European Association of International Education in Helsinki. Uit duurzaamheidsoverwegingen besloten ze met het openbaar vervoer te reizen. Route: met de trein van Amsterdam, via Duisburg en Hamburg naar Travemünde en tot slot 29 uur op de veerboot naar Helsinki.

 

Massage op de boot
‘Tijdens de treinreis hadden we wat vertraging, omdat we de overstap misten. Maar de boottocht was eigenlijk heel ontspannend. Het weer was heerlijk, ik was zelfs een beetje verbrand. Op de boot heb ik nog een massage genomen’, zegt Annelies.

 

Op de terugweg namen de drie toch het vliegtuig naar huis. ‘De terugreis duurde anders namelijk ruim drie dagen. Komend jaar is het congres in Barcelona. Dan zijn we van plan met zeker de helft van de medewerkers met de trein te gaan.’

‘Tijdens de treinreis hadden we wat vertraging, omdat we de overstap misten’

In Helsinki ontstond een nieuw idee: studenten die binnen Europa op uitwisseling gaan met een Erasmusbeurs, kunnen zich aanmelden voor een extra vergoeding: de zogenoemde Green Travel Grant. Voorwaarde: de reis moet langer dan 500 km zijn. ‘Berlijn is net iets meer, en dat is goed bereikbaar met de trein’, zegt Annelies.

 

De beurs geldt aanvankelijk alleen voor studenten die in het buitenland gaan studeren, niet voor studenten die stage lopen. De treinreizigers kunnen hun ticket bij de HvA indienen, die dan per reis een bedrag terugstort. Hoe hoog de vergoeding wordt, is nog niet duidelijk. ‘Maar het zal grofweg tussen de 60 en 100 euro zijn’, zegt Annelies. Vanaf september gaat de Green Travel Grant in gebruik.