Stemmen op de HvA en andere dingen die je moet weten over de verkiezingen

21 maart 2018
Beeld:

Daniël Rommens | Een stembureau bij het USC (archiefbeeld)

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
21 maart 2018

Mag je vandaag stemmen in Amsterdam? Dan kan dat op de HvA, maar er zijn ook andere activiteiten rond de gemeenteraadsverkiezingen.

De HvA heeft vandaag twee stembureaus. Op de Amstelcampus kun je stemmen in het Wibauthuis en je kunt terecht in de Leeuwenburg. Veel HvA’ers kunnen niet in Amsterdam stemmen, omdat ze buiten de stad wonen. De HvA heeft de stembureaus vooral ook geopend voor buurtbewoners.

Wil je je de rest van de dag onderdompelen in gemeentepolitiek, dan kun je vanaf elf uur terecht bij Café Fest. Daar organiseren de HvA en ProDemosProDemos is een voorlichtingscentrum over democratie, burgerschap en de rechtsstaat. het verkiezingsfestival. Je kunt meedoen aan een quiz en je mening geven over de politiek op de zogeheten ‘biechtstoel’.

Beeld: Nina Rijnierse

En heb je nog geen flauw idee op wie je moet stemmen? Dan kun je op verschillende locaties van de HvA een stemadvies ophalen bij de stickerstemwijzer (ook van ProDemos). Het is de bedoeling dat je een stickervel pakt en bij dertig stellingen ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt. Vervolgens werp je het stickervel in de machine, die op basis van jouw keuzes een bonnetje met een stemadvies uitprint. Wij vroegen vier studenten in het Kohnstammhuis of zij daar iets aan hadden.

 

Naast de gemeenteraadsverkiezingen, kun je vandaag ook je mening geven over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Die is ook wel bekend als de Sleepwet. Er is veel kritiek op die wet, omdat de veiligheidsdiensten veel meer vrijheden krijgen om informatie over burgers te verzamelen, bijvoorbeeld wat je doet op internet met je mobiel.

 

Vijf studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben ervoor gezorgd dat jij hierover je oordeel kunt vellen in een referendum. In deze handige stemwijzer van Nu.nl kom je erachter of je het eens of oneens bent met die wet.