Planeet HvA: ontdek de verborgen parels op elke campus

28 augustus 2019
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
28 augustus 2019

Welkom op de Hogeschool van Amsterdam! Als redactie zoeken we elke dag naar mooie verhalen. Dat doen we binnen de muren waar jij de aankomende vier jaar – oké, misschien vijf – zal rondlopen. Aangezien dat nogal wat uren zijn, willen we je helpen om daar alles uit te halen.

Omdat je voor je opleiding vooral op één campus moet zijn, is de kans groot dat jij gewoon lekker je eigen faculteit binnenstapt en daar vier jaar (oké, vijf) de door je moeder gesmeerde boterhammen eet, terwijl je voor je zoveelste hertentamen leert.

 

Maar je kúnt ook op avontuur. Als redactie hebben wij heel wat plekken gezien en ontelbaar veel mensen gesproken. Inmiddels kunnen we concluderen dat elke locatie wel iets vets te bieden heeft. En daarom bieden we je deze tips per campus. Niet om jou te vertellen waar je je studieboeken moet halen, maar om je te vertellen wat je niet wist, maar wel wíl weten.

Amstelcampus

Met zeven van de elf locaties is dit het epicentrum van de HvA. Je vindt hier het Benno Premselahuis, Wibauthuis, Studio HvA, Muller-Lulofshuis, Kohnstammhuis, Theo Thijssenhuis en het Koetsier Montaignehuis. Ook wordt hier het Conradhuis gebouwd, waar (als het goed is) in 2021 onder meer de studenten Techniek naartoe gaan.

Beeld: Daniël Rommens

Café Fest – Dé plek voor je vrijmibo, maandelijkse bingo en spontane verkleedfeesten door een van de studieverenigingen.

Beeld: HvA | De kat is regelmatig kroelend in de bibliotheek betrapt.

Verrassend dakterras – In het Muller-Lulofshuis lijkt er op het eerste gezicht weinig te gebeuren, maar op de tweede verdieping ligt een fijn en stil dakterras verscholen. Ideaal voor een koffiepauze in de frisse lucht.

 

Spot de Kohnstammkat – Kijk vooral omlaag als je door het Kohnstammhuis loopt. Het gebouw wordt regelmatig bezocht door een harige viervoeter uit de buurt. De hogeschoolkat is al een paar keer kroelend op de leestafel in de bibliotheek betrapt.

Amfi – In het Koetsier-Montaignehuis huist het Amsterdam Fashion Institute (Amfi). Met een bezoek waan je je al gauw in een 3D magazine van Vogue. Laat je inspireren door de outfits van studenten, én het historische gebouw - vroeger het hoofdkantoor van de Amstelbrouwerij.

 

Pingpongtafel – Even stoom afblazen? Sjees dan in het Wibauthuis naar de elfde verdieping. Medewerkers en studenten gaan hier fanatieke pingpongwedstrijden met elkaar aan. De spelers vallen van enthousiasme soms door de scheidingswand tussen de tafels en de studieplekken.

 

Op onderstaande plattegronden vind je niet alleen de locatie van de campus, maar ook welke plekken eromheen leuk zijn om te bezoeken. Klik op de pin voor meer informatie.

Leeuwenburg

Naast station Amsterdam Amstel ligt de Leeuwenburg. De thuishaven van de Faculteit Techniek, maar niet voor lang meer. Over een paar jaar verhuizen de studenten naar het Conradhuis, dat nu gebouwd wordt naast het Kohnstammhuis.

Beeld: Daniël Rommens

Kelder – De Faculteit Techniek kent een indrukwekkend stelsel aan gangen en werkplaatsen. Loop via de hoofdingang naar beneden en ontdek het hoofdkwartier van de masterminds die daar de voertuigen van de toekomst bouwen. Met een beetje geluk pik je nog een pizzapunt mee. Studenten werken hier namelijk tot diep in de avond door, waardoor ze er vaak hun avondmaaltijd nuttigen.  

Plaats delict – Schrik niet als je in je route opeens bloedsporen tegenkomt. Dat hoort – hoogstwaarschijnlijk –bij de ‘plaats delict’ van de opleiding Forensisch Onderzoek. Studenten oefenen hoe ze succesvol sporen verzamelen in nagemaakte crime scenes (soms zelfs met neplijken).

Dr. Meurerhuis

Studenten noemen de faculteit Sport, Bewegen & Voeding ook wel een ‘eiland’. En wie de fietstocht naar Nieuw-West waagt, zal dat zeker beamen. Toch is het de afstand waard. Al is het alleen vanwege de gezellige soos.

Beeld: Anne Posthuma

Soos – Verscholen achter de kluisjes op de begane grond vind je de soos van stichting Aorta. Het is een van de laatst overgebleven studentenkroegen die je nog ín een onderwijsgebouw vindt. De bar is elke dinsdag en donderdag vanaf vier uur ’s middags open. Daar drink je goedkoop een biertje en kun je darten, poolen en gamen.

Trillen – Grappig feitje: het gebouw werd voorheen geteisterd door onverklaarbare trillingen. Elke donderdag, precies tussen één en drie ’s middags, schudde de vloer alsof er een vrachtwagen langsreed. Na bouwkundige inspecties werd afgelopen zomer het mysterie ontrafeld. Dansende en aerobics uitvoerende studenten bleken de boosdoener. Studenten sluiten namelijk een lesperiode af met een fysieke opdracht. En als groepen dat tegelijkertijd doen, beweegt het gebouw gezellig mee.

Fraijlemaborg

De Fraijlemaborg is de campus in Zuidoost. Het is de faculteit voor Business & Economie en dat zie je aan alles: de studenten in pak, de locatie – het gebouw ligt tussen kantoren van ING – en het strakke, moderne interieur.

Beeld: Daniël Rommens

Domibo – De campus heeft (nog) geen horecagelegenheid zoals Fest, maar dat betekent niet dat er niet geborreld wordt. Studenten, docenten en medewerkers komen elke donderdagmiddag samen bij koffiecorner Brandstof, waar ze hun eigen Domibo verzorgen!

 

Summer School – De Fraijlemaborg is een van de weinige locaties waar in de zomer wel wat te beleven is. Jaarlijks verblijven daar meer dan honderd internationale studenten om zomerworkshops te volgen. Uiteraard gaan ze ook het centrum in om meer van de Nederlandse cultuur te ontdekken.

 

Verbouwing – Maar let op: de komende zomers wordt de Fraijlemaborg verbouwd, zodat er meer opleidingen in het gebouw passen. Check dit collegejaar vooral de bovenste verdiepingen, waar lekker veel ruimte is om te studeren.

Nicolaes Tulphuis

Ook in Zuidoost, vlakbij het AMC-ziekenhuis, ligt de gezondheidscampus van de HvA. Hier studeren onder meer verpleegkundigen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten in spé.

Beeld: HvA

SV Venae – Het kloppend hart van de faculteit. De studievereniging organiseert bierpongtoernooien, (kerst)borrels en ook wat ongebruikelijke studieactiviteiten, zoals een uitje naar de snijzaal, waar studenten overleden lichamen van dichtbij mogen bewonderen.

Beeld: Pim Scheefhals | De kippen doen gezellig mee tijdens de intro.

Kippen – Niet alleen het Kohnstammhuis heeft een eigen huisdier. Een aantal jaren geleden kreeg het Nicolaes Tulphuis bezoek van een pauw. Inmiddels kent de campus een trouwe meeuw genaamd ‘Freek’ en loopt er een tweetal kippen rond.

 

Praktijkhuis – Wie een verkeerde afslag neemt in het gebouw, voelt zich al rap thuis. Letterlijk. Er is namelijk een nagebouwde woonkamer: inclusief stromend water, vaatwasser met vuile vaat en meubilair. Studenten Ergotherapie leren daar zorg toe te passen in een echte huiselijke omgeving.

HvanA maakt deze week allerlei verhalen over de introductieweek op de HvA, én we staan met een mobiele studio op de HvA Experience op donderdag 29 augustus. Wil je alles weten over de introductie? Klik dan hier. (Deze berichten worden in de loop van de week aangevuld.)