Protest en een logerende boom: hoe staat het met het Conradhuis?

11 maart 2019
Beeld:

Heleen Gorris | De bouwplaats gezien vanaf de Swammerdamstraat

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
11 maart 2019

De bouw van de nieuwste HvA-locatie is inmiddels een paar maanden onderweg. Wat gebeurt er binnen én buiten de hekken? En waar is toch die boom naartoe?

Funderingsresten

De scherpe kijker (of degene die vaak in het Kohnstammhuis moet zijn) is het vast al opgevallen: het gemaal staat nog steeds fier overeind. In ons vorige bericht over de verdwenen muurschildering van Anne Frank schreven we dat het gemaal in februari tegen de grond zou gaan.

 

Dat is niet helemaal gelukt, vertelt Esther Purmer van de HvA. Onder de grond bij het Kohnstammhuis, waar straks de kelder met een fietsenstalling en onderwijslokalen verrijst, vonden de bouwers oude zogenoemde funderingsresten. Die funderingsresten zijn vermoedelijk onderdeel van het oude treinstation Weesperpoort, dat lag aan het Rhijnspoorplein. Die resten moeten eerst weggehaald worden.

Schrik niet als je uit het raam kijkt en af en toe een damwand voorbij ziet komen

Naast de funderingsresten is er ook meer vervuilde grond aangetroffen dan verwacht. In de grond zit koper. ‘Dat is niet gevaarlijk, maar moet wel weg zijn voor de bouw begint,’ zegt Esther.

 

Of de bouw door deze tegenvallers vertraging oploopt, is nog niet te zeggen. Esther: ‘Pas als alles in de grond klaar is weten we of het langer gaat duren of niet.’

 

De meeste damwanden zitten inmiddels in de grond, maar er komen nog een aantal extra wanden parallel aan het Theo Thijssenhuis. Dat gebeurt om te voorkomen dat er grondwater op het bouwterrein komt. Schrik dus niet als je langs het raam van je leslokaal in het Theo Thijssenhuis een enorme plaat voorbij ziet komen, die wordt naar de juiste plek getild.

 

Bij de ingang van het bouwterrein aan de Wibautstraat is wel het een en ander veranderd. Twee slagbomen moeten er voor zorgen dat het bouwverkeer vanaf het terrein de straat op kan. In een klein huisje pal achter de slagboom zit iedere dag een verkeersregelaar die het hek opent en zorgt dat er geen fietsers onder een vrachtwagen terecht komen.

Beeld: Anne van den Eijnden | De boom gaat logeren bij de Bomenbank

Boom

Al dat bouwgeweld heeft ervoor gezorgd dat een bijzondere bewoner van het gebied uit logeren moet. De vijfentwintig jaar oude plataan verblijft de komende twee jaar aan de andere kant van de stad: bij de Nationale Bomenbank in Osdorp. ‘Wij zijn eigenlijk een soort hondenasiel, maar dan voor bomen,’ vertelt Peter Heijman van de Bomenbank. 

 

De kluit van de boom, met daarin de grootste en belangrijkste wortels, zit ingepakt in gaas en jute. In Osdorp is de boom weer ingegraven en daar blijft ie de komende twee jaar staan. ‘Wij voorzien hem in droge periodes van extra water, en komen hem over twee jaar weer terugzetten.’

Beeld: Beeld: Heleen Gorris | Leden van Platform Inclusie plakken protestposters op het bouwhek.

Conrad versus Mulder

De cijfers liegen er niet om: van de elf HvA-gebouwen is er tot nu toe slechts één vernoemd naar een vrouw: het Muller-Lulofshuis. Dat moet anders, vindt onder anderen Jakob Eikelboom van Platform Inclusie.

 

Op Internationale Vrouwendag betoogde hij daarom dat het Conradhuis, vernoemd naar een mannelijke spoorwegpionier, het Mulderhuis zou moeten heten. Ko Mulder was een Amsterdamse stedenbouwkundige.

 

Om zijn wens kracht bij te zetten, plakten Eikelboom en andere leden van Platform Inclusie vrijdag protestpapiertjes op de bouwhekken bij het Conradhuis. Of de HvA er iets mee gaat doen is nog even afwachten...