We hebben genoeg geleden!

Dit is een advertorial van Asva Studentenunie.

ASVA en studentenwelzijn: we hebben genoeg geleden!

We hebben het niet makkelijk gehad. Studenten, zeker in Amsterdam, hebben zich door de pandemie lange tijd door een moeilijke periode moeten slepen. Velen van ons kampen met mentale problemen, financiële moeilijkheden en de prestatiedruk rijst de pan uit. De student is het kind van de rekening van de pandemie.

 

ASVA studentenvakbond ziet deze problemen en heeft daarom een team samengesteld om het welzijn onder studenten te bevorderen. Dit team, bestaand uit enthousiaste medewerkers en vrijwilligers is zich volledig aan het focussen op maar één ding: het welzijn van studenten.

 

Wat doet ASVA?
Wij zetten ons in voor het ontwikkelen van lessen over mentaal welzijn en willen dit integreren in het vaste onderdeel van academische vaardigheden. Aan het begin van je studie les krijgen over hoe je jezelf mentaal gezond houdt kan immers flink bijdragen om latere problemen te voorkomen. De studentenpsychologen spelen hierbij ook een grote rol. ASVA zet zich in om meer studentenpsychologen te krijgen en deze meer zichtbaar en beschikbaar te maken voor alle studenten.

 

Sociale veiligheid
Sociale veiligheid is een onderwerp dat tegenwoordig heel erg speelt binnen Nederland en de universiteit. ASVA is geschrokken van de gang van zaken binnen bijvoorbeeld de AMFI en de UvA faculteit geesteswetenschappen. Juist daarom onderschrijven wij het manifest van Amnesty.

 

Mentale gezondheid
Naast sociale veiligheid is het ook belangrijk dat de Amsterdamse student zich mentaal goed voelt. Onderwijs voelt soms als een bak van prestatiedruk en stress. Wij willen deze druk verminderen, eenzaamheid onder studenten aankaarten en misstanden tijdens ontgroeningen aan de kaak stellen. ASVA ziet dat studenten steeds moeilijker rond komen. Tumult in de politieke wereld veroorzaakt inflatie, en het schuldenstelsel helpt hier zeker niet bij. Daarom blijven wij tegen weer en wind strijden voor een beter financiële situatie van de student. Denk hierbij aan het mogelijk maken van het gebruik van de voedselbank door studenten, maar ook het goedkoper maken van studieboeken.

 

SPEAKING-UP Workshop
Naast gesprekken met onderwijsinstellingen gaan we natuurlijk ook het gesprek met de student aan. Samen met Sexmatters organiseert ASVA op 21 juni bijvoorbeeld een SPEAKING-UP workshop! De speaking-up workshop is bedoeld voor mensen die tegen discriminatie zijn en zich daar graag tegen zouden willen uitspreken maar nog niet zo goed weten hoe ze dat kunnen doen. Tijdens de speaking-up workshop leer je hoe je op een positieve en goede manier voor anderen op kunt komen.

 

Juridische hulp nodig? ASVA helpt!

De Amsterdamse student komt tijdens diens studententijd regelmatig in aanraking met juridische aspecten. Zo zul je bijvoorbeeld contracten ondertekenen, van je kamer of je bijbaan, en ook binnen de universiteit kun je tegen juridische problemen aanlopen. Denk aan een geschil over een herkansing of je Bindend Studieadvies. Met alle juridische vragen en problemen kan je kosteloos terecht bij het Rechtsbureau van ASVA. Onze bevlogen rechtenstudenten staan klaar om jou te helpen met jouw juridische vraagstukken.
 
Deze vraagstukken lopen uiteen van kleine onduidelijkheden tot uitgebreide juridische procedures. Zo heeft het rechtsbureau onlangs een student geholpen die van diens studie werd uitgeschreven door de Brexit. Het rechtsbureau heeft een schikking getroffen en de student is opnieuw ingeschreven en kon de studie vervolgen. Een andere student dreigde een jaar studievertraging op te lopen door een naderhand fout blijkende beslissing van de examencommissie. Het ASVA Rechtsbureau heeft deze rechtszaak bij het College van beroep voor het Hoger Onderwijs, de allerhoogste onderwijsrechter in Nederland, gewonnen!
 
Natuurlijk gaan niet alle vragen die bij het rechtsbureau komen door naar de rechter. Zo kunnen onze rechtenstudenten je ook helpen als je huisbaas onterecht borg inhoudt en niet kan bewijzen waarom dit nodig is. Ook bij geschillen met DUO over studiefinanciering springen wij voor jou in de bres.
 
Elke Nederlander heeft recht op een goede toegang tot de rechtspraak, maar studenten zijn vaak de dupe omdat ze juridische procedures niet kunnen overzien. Schroom daarom niet om contact met het ASVA Rechtsbureau op te nemen! Wij helpen je graag en kosteloos. Mail ons op rechtsbureau@asva.nl!  

WTF is ASVA

ASVA Studentenvakbond is dé belangenbehartiger voor alle Amsterdamse studenten. In onze prachtige stad is het helaas enorm moeilijk om aan een betaalbare en geschikte kamer te komen. Daarom maakt ASVA zich sterk voor studentenhuisvesting in Amsterdam. Heb jij moeite met het bemachtigen van een felbegeerde kamer en reis je elke dag heen en weer vanuit het verre platteland omdat het onmogelijk is een nieuw (t)huis te vinden in de stad? Lees hier wat ASVA voor jou kan betekenen. 


Al jaren springt ASVA in de bres om het grote kamertekort terug te dringen. ASVA beïnvloedt regelmatig de belangrijkste partners omtrent het huisvestingsbeleid in Amsterdam, zoals studentenwoningcorporaties, de gemeente, coalitie kennisstad, maar ook de landelijke politiek. Zo proberen wij de problematiek op de kaart te zetten. Daarnaast bereiken wij ook op kleinere schaal veel om het wonen in Amsterdam voor iedereen beter te maken. 

 


Het ASVA huisvestingsteam doet bijvoorbeeld onderzoeken naar de veiligheid van studentencampussen. Denk aan inventarisaties naar cameratoezicht op studentencomplexen; om de veiligheid te verbeteren, maar tegelijkertijd ook privacy-bezwaren zorgvuldig af te wegen. Benieuwd hoe de brandveiligheid er op jouw studentencampus aan toe is? ASVA zoekt het uit met onafhankelijke onderzoeken. 

 


Tevens vindt ASVA het belangrijk dat bewoners van studentenwoningen inspraak hebben op de gang van zaken. Hierom ondersteunen wij bewonerscommissies en resident assistants bij het reilen en zeilen van problematiek omtrent de campussen. De bewonerscommissies komen op voor jouw rechten als huurder, verbeteren de sociale cohesie en helpen een handje mee als jij een probleem hebt in jouw woning. Soms lopen de commissies en RA’s tegen een problemen aan, waarbij het ASVA huisvestingsteam te hulp kan schieten! 

 


Buiten de formele kanalen, zet het getalenteerd ASVA huisvestingsteam zich ook in om de schrijnende problematiek omtrent het studentenhuisvesting tekort op de kaart te zetten in de maatschappij. Campus Uilenstede is bijvoorbeeld de grootste studentencampus van Europa De gemeente wil deze uitbreiden, maar door de aanvliegroutes van Schiphol wordt dit geblokkeerd. Wij accepteren niet dat de student wederom kind van de rekening wordt, en gaan in protest

 


Ook internationale studenten delven vaak het onderspit onder de meedogenloze woningmarkt van Amsterdam. Veel van deze studenten worden door marketingcampagnes vanuit de onderwijstingstellingen naar Amsterdam gelokt, waar zij van een koude kermis thuis komen. Er is geen onderdak en velen van de internationale studenten leven in precaire woonsituaties. Dit biedt hen geen mogelijkheden tot registratie, wat resulteert in allerlei onprettige situaties. ASVA helpt studenten bewust te worden van hun huurrechten en deze ook te waarborgen. Heb jij een probleem of een vraag over huisvesting? Mail huisvesting@asva.nl. Voor legale problemen kun je daarnaast terecht bij rechtsbureau@asva.nl!

 

Wil jij meehelpen met het verbeteren van de situatie van alle Amsterdamse studenten? Word dan vooral lid van ASVA! Hoe meer studenten zich aansluiten, hoe sterker we staan. Maak een vuist tegen het bezuinigingen in het onderwijs, de afbrokkelende woningmarkt en betere voorzieningen voor alle Amsterdamse studenten!

 

Wil je zelf meedenken over hoe we het leven van studenten kunnen verbeteren? Check dan onze vacatures, of word vrijwilliger!

Ga stemmen, pik

 

Het zijn roerige tijden voor de Amsterdamse student. Veel jongeren en studenten voelen zich niet gehoord door de politiek. Daarom is het van belang dat zo veel mogelijk studenten op woensdag 16 maart in het stemhokje staan. De gemeente lijkt misschien weinig invloed te hebben, maar gaat over veel zaken die jou als student aan gaan. De komende vier jaar staat er veel op het lokale spel: de hoogte van je huur, de (on)veiligheid bij jou in de buurt, en de bus die je ‘s nachts naar huis neemt. De gemeente gaat er over!

 

Hoe meer Amsterdamse studenten gaan stemmen, hoe beter onze stem gehoord wordt. Het is van belang dat de opkomst zo hoog mogelijk is, zodat onze wensen door de machthebbers gezien en aangepakt worden. Studenten zijn namelijk té vaak kind van de rekening.

 

Heb je nou geen idee waar je op moet stemmen? ASVA heeft speciaal voor studenten een kieswijzer ontworpen. Deze kieswijzer wijst je de weg naar een passende partij aan de hand van 22 stellingen. Zo hebben wij het makkelijk gemaakt voor wie zich wil laten horen. Ook kun je op donderdag 10 maart ons verkiezingsdebat bezoeken. Loop dus 16 maart tussen je colleges door even het stemhokje in, want die paar minuten maken een groot verschil voor onze toekomst.

 

Stem uitgebracht? Kom langs op onze uitslagenavond op woensdag 16 maart in Fest, waar we vanaf 19:00 gezellig met z’n allen gaan borrelen!

 

 

ASVA zoekt: bestuur 2022|2023

 

Het is geen goede tijd om student te zijn. Studenten kampen met te dure en te kleine kamers, de effecten van het leenstelsel, wisselende coronamaatregelen en verslechterende mentale gezondheid. Toch sta je er als student niet alleen voor. Als studentenvakbond zet ASVA zich in om studenten van de HvA en UvA te vertegenwoordigen. Samen staan we sterker en klinkt onze stem luider. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft ASVA mensen nodig zoals jij.

 

 

Wat is ASVA?

ASVA informeert, praat mee en voert actie. De studentenvakbond zet zich al 77 jaar in voor Amsterdamse studenten op het gebied van huisvesting, welzijn en onderwijs. Als bestuurslid organiseer jij protesten en evenementen, ga jij in gesprek met verschillende lokale en landelijke partijen en overzie jij alles wat er binnen ASVA gebeurt.

 

Naast actievoeren is ASVA de spin in het web van het Amsterdamse studentenleven: ASVA verbindt studieverenigingen, ondersteunt studenteninitiatieven en bevordert een actief studentenleven door bijvoorbeeld de organisatie van de Amsterdamse Besturendag.

 

Ook biedt ASVA een aantal diensten aan. Zo helpen we studenten met al hun vragen via onze studentenbalie, voorzien we studenten van gratis rechtshulp, verkopen we goedkope fietsen, verhuren we onze bakfiets en geven we trainingen aan actieve studenten.

 

Wat biedt ASVA jou?

 • Ontwikkeling op functie specifieke taken (bijvoorbeeld contact met media of boekhouden)
  Leren over o.a. onderwijsbeleid, huisvesting en welzijn
  Samenwerken met bestuursgenoten en werken aan een visie
  Het verschil kunnen maken voor studenten op lokaal en landelijk niveau
  Je netwerk enorm uitbreiden, zowel lokaal als landelijk
  Een gezellige, vaste werkomgeving op Roeterseiland
  Onderdeel worden van een organisatie waarin gezelligheid ook belangrijk is. Zo zijn er weekendjes weg en andere leuke activiteiten
  Een bestuursbeurs (€720,- per maand bij fulltime)
   

Wat bied jij ASVA?

 • Je bent leergierig, werkt hard en weet hoe je met kritiek (geven én nemen) moet omgaan.
  Je bent betrokken bij het studentenleven en het onderwijs, en je wilt je graag inzetten voor de belangen van studenten.
  Snel schakelen en het overzicht bewaren zijn voor jou geen probleem.
  Je werkt goed in teamverband, maar bent ook niet bang om het heft in eigen handen te nemen en je eigen weg te zoeken.
   

Je hoeft trouwens echt niet alles te weten over huurrecht, het leenstelsel of de onderwijsinstellingen van Amsterdam, zolang je maar bereid bent te leren en hard wilt werken voor de Amsterdamse student.

 

Hoe kun je solliciteren?

 • Om te solliciteren stuur je uiterlijk 27 maart een mail naar soco@asva.nl. In deze mail zet je de volgende dingen:
 • Een sollicitatiebrief met de reden van solliciteren, iets over jezelf en jouw ervaring, en wat jou tot een geschikte kandidaat maakt.
  (Optioneel) Een motivatie voor je voorkeursfunctie
  Je CV
   

Meer weten over de tijdinvestering en de sollicitatieperiode? Check voor meer informatie over een bestuursjaar onze website.

 

Voor meer informatie, een kop koffie of als je een ochtend/middag mee wilt lopen met het huidige bestuur kun je ook een mail sturen naar zoekco@asva.nl. Kijk ook eens op ons Instagram-account om in één oogopslag een idee te krijgen van waar ASVA zich zoal mee bezig houdt!

 

Je studententijd: de zwaarste tijd van je leven!

 

Menig volwassene kijkt met nostalgie terug naar diens studententijd. Ongekende vrijheid, veel nieuwe vrienden maken, ontdekken wie jij bent, wat je passies (niet) zijn, bouwen aan je eigen toekomst én natuurlijk het felbegeerde diploma halen. Ten tijde van online onderwijs kun je door al het voorgenoemde, behalve het laatste, een dikke vette streep zetten. De onderwijslockdown lijkt nu voorlopig voorbij, maar de strijd is nog niet gestreden. Meer dan ooit kampen studenten met zware mentale problemen. Een nieuwe epidemie heerst onder studenten. De symptomen? Geen hoofdpijn, koorts of spierpijn, maar stress, slaapproblemen en eenzaamheid.

 

Het blijft koffiedik kijken hoe de pandemie zich zal ontwikkelen. Het is zo klaar als een klontje dat studenten hulp nodig hebben. De statistieken zijn duidelijk, maar blijven abstract. 62% van de studenten ervaart stress, 76% prestatiedruk, 41% slaapproblemen, 80% eenzaamheid. Voor de politiek wellicht een van de vele cijfers die hen om de horen slaat, voor de studenten de keiharde realiteit. Sla je ogen op in een universiteitsbibliotheek (als die open is), en je realiseert dat het merendeel van de studenten zich meer dan ellendig voelt.

 

Waar de universiteit ooit een plek was van zelfontwikkeling, verbroedering en kennis, is het nu een plek van weemoed en dissociatie. Wat is er nog over van dat opgehemelde sprookje van de heerlijke studententijd? Het hoger onderwijs barstte al uit haar voegen na bezuiniging op bezuiniging, wat rest is een online collegezaal. De onderwijsinstellingen én de GGZ kunnen de hulpvraag vanuit studenten niet aan. NOS rapporteert een toename van 15% van het aantal jongeren dat zelfmoord pleegt. De student lijkt het ondergeschoven kind dat zal inleveren voor het algemeen nut.

 

ASVA pleit dan ook voor het bevorderen van het mentaal welbevinden van studenten. Er moet meer aandacht en vooral actie komen voor inspanningen om het welbevinden te verbeteren. ASVA heeft hiervoor speciaal het studentenwelzijn team opgericht, die werkt om problemen aan te kaarten en studenten bij dit onderwerp te betrekken. Ook is ASVA in gesprek met onderwijsinstellingen om de hoge studiedruk en lange wachtrijen bij studentenpsychologen aan te kaarten. De lockdown lijkt nu voorbij, maar het blijft nodig om te knokken voor studentenwelzijn.

 

Bekijk ook ons beleidsplan voor meer informatie over onze plannen voor het verbeteren van studentenwelzijn.

 

WTF is ASVA?

 

ASVA Studentenunie is dé belangenbehartiger voor alle Amsterdamse studenten. Ben jij de afgelopen jaren meerdere keren verhuisd? Begin je net aan je studie en slaap je constant op de bank van je tante omdat je geen kamer kan vinden? Voel jij je totaal niet gehoord binnen jouw hogeschool of universiteit? Of heb je het idee dat het onderwijs elk jaar achteruit gaat, terwijl de collegegelden op blijven lopen? ASVA Studentenunie bestaat om deze zorgen van elke student aan te kaarten, zowel bij onderwijsinstellingen als bij de gemeente, provincie en Tweede Kamer.

ASVA strijdt al meer dan 75 jaar voor de belangen van alle studenten. Oorspronkelijk ontstaan uit het studentenverzet is ASVA al decennialang een gewichtige stem in de landelijke en lokale politiek en de onderwijsinstellingen. Van de Maagdenhuisbezetting tot demonstraties op de Dam, ASVA zet alles op alles om op te komen voor de rechten en wensen van studenten.

 

De combinatie binnen ASVA van zowel collectivisatie van studenten, belangenbehartiging op alle niveaus en activisme maakt ASVA een krachtige spreekbuis voor de belangen van studenten. Binnen deze traditie is ASVA de enige organisatie in Amsterdam die voor jouw rechten opkomt als student. Dit doen wij bijvoorbeeld door te lobbyen in de gemeente, in gesprek te gaan bij de RAR (Reizigers Advies Raad) en onafhankelijk onderzoek te doen naar de huidige staat van het onderwijs.

 

Naast al deze activiteiten heeft ASVA voor elke student een breed aanbod aan diensten die jouw studentenleven makkelijker maken. Zo bieden wij de meest goedkope legale fietsen aan, zodat je met een schoon geweten het prachtige Amsterdam kan ontdekken. Ook hebben we de ASVA Academy, een trainingsbureau waarbij jij kennis en vaardigheden kunt opdoen die van pas komen bij jouw commissie- of bestuurswerk. Verder is er voor jou ons ASVA Rechtsbureau. Doet je huisbaas moeilijk over het huurcontract? De gepassioneerde (student)vrijwilligers van het rechtsbureau helpen je kosteloos om op te komen voor jouw rechten. Ook voor andere juridische kwesties kun je hier terecht. Heb je misschien een vraag of probleem, of wil je gebruik maken van onze uitleendienst? Dan zijn de toppers van onze studentenbalie elke maandag, woensdag en vrijdag beschikbaar om jou te helpen!

 

Wil jij meehelpen met het verbeteren van de situatie van alle Amsterdamse studenten? Word dan vooral lid van ASVA! Hoe meer studenten zich aansluiten, hoe sterker we staan. Maak een vuist tegen het bezuinigingen in het onderwijs, de afbrokkelende woningmarkt en betere voorzieningen voor alle Amsterdamse studenten!

 

Wil je zelf meedenken over hoe we het leven van studenten kunnen verbeteren? Check dan onze vacatures, of word vrijwilliger!

 

Dit is het nieuwe bestuur van ASVA

Oktober 2021

 

Een nieuw studiejaar betekent een nieuw bestuur bij de ASVA Studentenunie, de Amsterdamse studentenvakbond. Wat doen zij zoal en wat kunnen ze eigenlijk voor jou betekenen?

 

Voorzitter Emma Buining studeert Sport, Management & Ondernemen aan de HvA

 

Als voorzitter is Emma hoofdverantwoordelijk voor het contact met de pers en de media. Ze zorgt ervoor dat het standpunt van de Amsterdamse student wordt meegenomen in belangrijke kwesties zoals studentenhuisvesting, het leenstelsel en beter onderwijs.

 

Daarnaast zal Emma zich het komende jaar ook inhoudelijk bezig houden met het hbo, vertegenwoordigt zij ons in kwesties rondom het openbaar vervoer en is zij samen met een groepje andere verantwoordelijk voor het werven van het volgende ASVA bestuur!

 

Heb je een vraag voor Emma zelf of over een van de onderwerpen waar zij verantwoordelijk voor is? Stuur dan een mailtje naar emma@asva.nl.

 

Vicevoorzitter Jules Declerieux studeert Liberal Arts and Sciences aan Amsterdam University College

 

De vicevoorzitter is verantwoordelijk voor alle 25 à 30 medewerkers die bij ASVA rondlopen. Jules zorgt ervoor dat we nieuwe mensen aannemen wanneer nodig door sollicitanten uit te nodigen voor gesprekken, hij organiseert maandelijk een medewerkersoverleg en weet natuurlijk precies wat er intern allemaal speelt.

 

Jules houdt zich verder bezig met wo en vertegenwoordigt ASVA bij het Interstedelijke Studenten Overleg. Daarnaast zal hij plaatsnemen in de sollicitatiecommissie van ASVA, dus mocht je interesse hebben in het volgende bestuur van ASVA, dan zul je hem zeker nog tegenkomen.

 

Wil je Jules een vraag stellen of misschien zelfs solliciteren voor een van onze openstaande vacatures? Mail Jules via jules@asva.nl.

 

Secretaris Andra Geurtz studeert Software Engineering aan de HvA

 

Andra weet als secretaris precies wie er allemaal contact hebben met ASVA, en dat is handig wanneer je de portefeuilles studie- en studentenverenigingen hebt. Daarnaast zul je Andra’s naam tegenkomen bij de studentenbalie van ASVA; het eerste aanspreekpunt voor vele studenten.

 

Inhoudelijk houdt Andra zich met name bezig met studentenwelzijn, iets wat zeker afgelopen jaar met corona veel gespeeld heeft maar wat ook nu nog belangrijk is. Verder staat het marketingteam onder leiding van Andra.

 

Ben jij die enige echte vormgever die we nog zoeken, of heb je een prangende vraag voor Andra? Mail andra@asva.nl.

 

Penningmeester Melissa Bakker doet een premaster Health Sciences aan de VU

 

Alle financiële beslissingen bij ASVA worden door of in samenspraak met Melissa gedaan. Die is verantwoordelijk voor de jaarbegroting, maar houdt ook toezicht op de begrotingen van alle andere portefeuilles.

 

Onze penningmeester houdt zich inhoudelijk met allerlei verschillende dingen bezig: van studentenhuisvesting tot onze heuse ASVA Academy, en van duurzaamheid tot diversiteit & inclusie. Melissa is van alle markten thuis.

 

Vraag jij je af hoe je eigenlijk met zo’n giga begroting werkt of wil je een vraag stellen over een van Melissa’s andere portefeuilles? Stuur een mailtje naar melissa@asva.nl.

 

Algemeen Bestuurslid Job Vermaas studeert Politicologie aan de UvA

 

Een algemeen bestuurslid van ASVA is breed inzetbaar. Dat geldt ook voor Job. Hij heeft geen functiespecifieke taken, maar heeft de vrijheid om zich met zoveel onderwerpen bezig te houden als hij zelf wil.

 

Zo zet Job zich bijvoorbeeld graag in voor studentenhuisvesting, maar is hij ook intensief bezig met het wo. Daarnaast kun je hem aanspreken over het rechtsbureau van ASVA en zal hij het aankomende jaar druk bezig zijn met de gemeenteraadsverkiezingen. Hij probeert bijvoorbeeld met lokale partijen gesprekken te voeren om problemen die onder studenten leven op de lokale politieke agenda te krijgen. Zo komt hij ook voor jouw rechten op!

 

Wil je Job iets vragen of meegeven voor het aankomende jaar? Je kunt hem bereiken op job@asva.nl.

 

Geen derde of vierde golf, maar een nóg grotere woningnoodgolf

 

Juni 2021

Het coronavirus heeft allerlei problemen in de samenleving blootgelegd, zo ook bij studentenhuisvesting. Een studentenwoning vinden in Amsterdam is uiteraard al jaren notoir moeilijk. Er zijn lange wachttijden en voor de meeste woningen betaal je hoge huur voor een laag aantal vierkante meters. Niks nieuws, zou je denken. Echter, met het eind van dit studiejaar in zicht blikken we vast vooruit op het volgende, en wat we daar zien voorspelt niet veel goeds.

 

Bovenop de normale stroom van nieuwe studenten die een kamer zoeken in Amsterdam, krijgen we er aankomend jaar een fiks aantal gegadigden bij. Verwacht wordt dat internationale studenten die vorig jaar vanuit hun thuisland aan hun studie in Amsterdam zijn begonnen, dit jaar wél hier zullen willen komen wonen. Hoewel sommigen in aanmerking komen voor een woning via hun onderwijsinstelling, hebben ze hoe dan ook niet de inschrijftijd of de netwerken die ze wel zouden hebben als ze al langer in Amsterdam woonden. Daarnaast zullen door Brexit meer internationale studenten naar Nederland willen komen en zullen de studenten die vorig jaar hun uitwisseling hebben uitgesteld dit jaar wel op het vliegtuig naar Nederland stappen. Ook zijn Nederlandse studenten vorig jaar massaal gaan studeren, want aan een tussenjaar thuis bij je ouders had je toch niks.


Al deze zaken leiden met name tot problemen omdat er al jaren tekorten in de studentenhuisvesting zijn waar onvoldoende aan wordt gedaan. Er zijn vele langlopende kwesties waar voorlopig geen echte oplossingen voor zijn. Zelfs al voor de coronacrisis werd er in de komende acht jaar bijvoorbeeld een groei van 19 procent zogenaamde studiepuntmobiele studenten (uitwisselingsstudenten) verwacht, en tevens een toename van 36 procent aan internationale diplomastudenten (3.800 en 33.000 studenten).


De woningtekorten zijn niet nieuw. ASVA zet zich al 76 jaar in voor meer woningbouw en huurdersrechten. Dit doen we door aan tafel te zitten met de gemeente Amsterdam en omstreken. We overleggen met de universiteiten en hogescholen, en met de woningbouwcorporaties. We zullen er echter geen doekjes om winden: het gaat dit jaar extra moeilijk worden om een woning te vinden. Begin daarom nu alvast met zoeken. We hebben een hoop tips verzameld in ons kamerstappenplan.

 

Zet je in!
Minister Blok jubelde in 2017 nog dat de woningmarkt af was. Elke student kan zien dat dit niet zo is. Op jezelf gaan wonen, een fundamenteel recht, is er voor normale studenten niet bij tenzij de overheid zich met de markt bemoeit. Wil je ook meehelpen met het onder de aandacht brengen van misstanden en ervoor zorgen dat studenten niet vergeten worden in de wirwar van woningcorporaties, gemeentelijke besluiten en onderwijsinstellingen? Er zijn verschillende manieren om bij te dragen aan deze strijd:

 

●      Kom bij het huisvestingsteam van ASVA werken! Jij zet je samen met andere studenten in voor genoeg goede woningen voor alle Amsterdamse studenten én je krijgt ervoor betaald.

●      Geen tijd voor een betaalde functie, maar je wilt je wel inzetten? Binnenkort gaat er een werkgroep van een start om een actie/demonstratie te organiseren. Meld je hier alvast aan!

●      Volg Kutkamers, het Instagramaccount waar we de kutste kamers en woonsituaties exposen, en breng deze onder de aandacht bij je medestudenten.

 

Werken, lenen, stressen

 

Mei 2021

Wil jij ons helpen het perspectief van de Amsterdamse student op lenen en werken te begrijpen? Vul dan de enquête van het onderzoeksbureau van de ASVA Studentenunie in!

 

Lenen, werken of beide? Dat is de vraag die bij alle studenten wel een keer door het hoofd is gegaan. Gemiddeld kost studeren namelijk bijna 900 euro per maand, aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Naast een bijdrage van de ouders en/of de inkomensafhankelijke aanvullende beurs betalen studenten dit vaak door geld te lenen van DUO. Bijna 70% van de studenten leent, en zij lenen gemiddeld 700 euro per maand. Omgerekend is dit 8400 euro per jaar, en 33.600 na een nominaal afgeronde hbo-bachelor of wo-bachelor en master. Deze schulden hebben verstrekkende consequenties en wekken, terecht, veel weerstand op, onder andere in de vorm van de meer dan 50.000 keer getekende petitie van #NietMijnSchuld en de overgrote meerderheid van partijen in de Tweede Kamer die zich tegen het leenstelsel hebben gekeerd. In de context van de afschaffing van het leenstelsel wordt er zelfs vaak gesproken over compensatie.

 

Het is echter misleidend om de schade van het leenstelsel enkel te meten aan studieschulden en daarop compensatiemaatregelen te baseren. Uit cijfers van het CBS uit 2019 blijkt dat ongeveer 70% van de studenten naast hun studie werken. Zij verdienden gemiddeld ongeveer 550 euro in de maand. Volgens de CBS-jeugdmonitor werkten scholieren en studenten gemiddeld zelfs 14 uur naast voltijd onderwijs. Daar zit een knelpunt, want zij besteedden gemiddeld al ongeveer 42 uur aan hun studie per week. Studeren is daarmee een grotere tijdsbesteding dan een fulltime werkweek.

 

Een losse omrekening van de CBS-cijfers leidt tot de conclusie dat een student ongeveer 20 uur naast diens studie zou moeten werken om zonder studieschuld af te studeren. Een student die uit angst voor schulden heeft besloten 20 uur naast de studie te gaan werken heeft uiteindelijk misschien geen of een lage studieschuld. Of misschien heeft deze anderhalve werkweek wel geleid tot studievertraging. Op papier heeft deze student misschien een lage studieschuld, maar in effect is de student alsnog de dupe geweest van het huidige leenstelsel.

 

Al in al moet bijna iedere de student een balans vinden tussen het opbouwen van een grote schuld of een halve werkweek naast de studie met mogelijke gevolgen voor de studieresultaten. Om inzicht te krijgen in hoe deze afweging door Amsterdamse studenten wordt gemaakt, welk effect dit heeft op studieresultaten en hoe de coronapandemie deze balans beïnvloedt doet het ASVA-onderzoeksbureau onderzoek. Help jij ons beter inzicht te krijgen? Vul de enquête in!

 

Stel je kandidaat voor de medezeggenschapsverkiezingen

 

Als student van de HvA heb je constant te maken met het beleid van de hogeschool. Studieplekken reserveren, nieuwe gebouwen, maar ook algemenere thema’s als diversiteit of studentenwelzijn zijn allemaal onderwerpen die terugkomen in het beleid van de HvA. En aangezien je daar als student dus steeds mee in aanraking komt, is het vanzelfsprekend dat je ook wat te zeggen hebt over dat te voeren beleid.

 

Wat is een medezeggenschapsraad?

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) en de Facultaire Raad (FR) vertegenwoordigen alle studenten en medewerkers van de HvA en controleren tevens het beleid dat door de HvA gevoerd wordt. De leden van zo’n raad komen samen om te overleggen over zaken die ofwel de gehele HvA aangaan, ofwel een specifieke faculteit. Ze werken samen met de directie van de hogeschool om de belangen van alle studenten te behartigen. Een voorbeeld dat de CMR zelf geeft:

 

“Afgelopen jaar heeft de CMR al heel snel zijn zorgen geuit over het welzijn van studenten. Lang verhaal kort: de lockdown was zwaar voor veel studenten. Daarom wilden wij dat de HvA onze studenten zo goed mogelijk tegemoet zou komen. In overleg lukte het om de regels aan te passen: zo konden studenten met een functiebeperking elke werkdag een studieplek reserveren in plaats van twee keer per week.”

 

Waarom zou je een raadsjaar doen?

●      Het staat goed op je cv

●      Je leert heel veel en ontwikkelt allerlei vaardigheden die na je opleiding nog steeds heel handig zullen zijn

●      Je krijgt er een financiële vergoeding voor

●      Je levert een actieve bijdrage aan de kwaliteit van jouw onderwijs

●      Het helpt je bij het opbouwen van een netwerk, ook heel handig na je studie!

 

Hoe kun je je aanmelden?

Via deze link kun je inloggen met je HvA ID en het formulier vinden om je kandidaat te stellen. Het is heel simpel, je hoeft slechts je gegevens en een korte motivatie in te vullen en je bent al kandidaat!

 

Ik wil me niet kandidaat stellen maar wel meedenken

Niet iedereen heeft de tijd om naast hun studie en werk nog een vaste verantwoordelijkheid aan te gaan en dat is meer dan begrijpelijk. Maar, hoe meer studenten hun mening uiten, hoe beter het beleid van de HvA voldoet aan wat studenten echt willen. Ga dus vooral stemmen voor de raadsverkiezingen of dien een voorstel in om de HvA, jouw faculteit of opleiding beter te maken!

 

ASVA zoekt: bestuur 2021|2022

 

Kom jij altijd op voor je medestudenten als een tentamen weer eens oneerlijk is beoordeeld? Ben jij die persoon die vakevaluaties superserieus invult? Organiseer jij altijd de leukste evenementen voor je vereniging, je vrienden of je familie? Vind jij dat Amsterdamse studenten een luidere stem verdienen en zou jij die stem wel willen zijn? Dan is ASVA op zoek naar jou!

 

 

ASVA strijdt voor de belangen van de Amsterdamse student: of het nu gaat om huisvesting, kwaliteit van het onderwijs of zelfs het openbaar vervoer — ASVA staat klaar voor alle 100.000 studenten in Amsterdam. Om dat te kunnen doen, heeft ASVA mensen nodig zoals jij.

 

ASVA voert actie wanneer dat nodig is en houdt studenten op de hoogte van belangrijke onderwerpen als rechten van studenten, het leenstelsel en huisvesting. Ook biedt ASVA studenten diensten aan, zoals rechtshulp, goedkope fietsen en een vraagbaak in de vorm van onze geliefde studentenbalie. Verder verbindt ASVA studieverenigingen, ondersteunt zij studenteninitiatieven en bevordert zij een actief studentenleven door bijvoorbeeld de Amsterdamse Besturendag te organiseren.

 

Om al deze dingen voor elkaar te krijgen, moet er gelobbyd worden bij de gemeente, moet er gebrainstormd worden over promotiecampagnes en moet er gestreden worden voor meer en goedkopere studentenwoningen. En nog veel meer! Een kijkje in de bestuurskeuken vind je hier (https://asva.nl/over-asva/bestuur-2021/).

 

Je hoeft trouwens echt niet al alles te weten over huurrecht, het leenstelsel of de onderwijsinstellingen van Amsterdam, zolang je maar bereid bent te leren en hard wilt werken voor de Amsterdamse student.

 

Wat bied jij ASVA?

●      Je bent leergierig, werkt hard en weet hoe je met kritiek (geven én nemen) moet omgaan.

●      Je bent betrokken bij het studentenleven en het onderwijs, en je wilt je graag inzetten voor de belangen van studenten.

●      Snel schakelen en het overzicht bewaren zijn voor jou geen probleem.

●      Je werkt goed in teamverband, maar bent ook niet bang om het heft in eigen handen te nemen en je eigen weg te zoeken.

 

Wat biedt ASVA jou?

●      Een superleuk en leerzaam bestuursjaar bij een studentenvakbond.

●      Samenwerken met de medewerkers en vrijwilligers van ASVA en het aansturen van een team van studenten.

●      De mogelijkheid om heel veel te leren over onder andere studentenhuisvesting en onderwijsbeleid.

●      Een beurs van 695 euro per maand.

 

Hoe kun je solliciteren?

Om te solliciteren stuur je uiterlijk 28 maart een mail naar soco@asva.nl. In deze mail zet je de volgende dingen:

●      Een sollicitatiebrief met de reden van solliciteren, iets over jezelf en jouw ervaring, en wat jou tot een geschikte kandidaat maakt.

●      (Optioneel) Naar welke functie je solliciteert en waarom.

●      Je CV

 

Hoe werkt de sollicitatieprocedure?

Alle geschikte kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. Hierna vindt er een teamdag plaats met een aantal kandidaten. Denk daarbij aan een kennismaking en een aantal opdrachten, zodat we een beter beeld krijgen van wie jij bent en of jij en de andere kandidaten bij elkaar passen. Uit de kandidaten die zijn uitgenodigd voor de teamdag wordt uiteindelijk een bestuur gevormd, dat door de sollicitatiecommissie aan de leden van ASVA wordt voorgedragen tijdens een algemene ledenvergadering (ALV) in de zomer. Als jullie worden ingestemd ben jij bestuur 21|22!

 

Houd er rekening mee dat je na de sollicitatieprocedure zal moeten worden ingewerkt. Deze inwerkperiode zal de hele maand augustus in beslag nemen. Vervolgens begint jouw bestuursjaar in september 2021.

 

Waar kan ik meer informatie vinden?

●      Op de website van ASVA vind je nog veel meer informatie over ASVA zelf, het bestuur van ASVA en waar ASVA zich zoal mee bezig houdt.

●      Je kunt een mail sturen naar zoekco@asva.nl voor meer informatie onder het genot van een kop koffie, of als je een keertje mee wilt lopen met het huidige bestuur.

●      Isa en Maarten van de zoekcommissie zijn er om al jouw vragen te beantwoorden!

Kijk op onze Instagram om in één oogopslag een idee te krijgen van waar ASVA zich zoal mee bezig houdt.

 

Coronacoulance BSA: too little, too late

 

Het bindend studieadvies (BSA) is al jaren een doorn in het oog van studentenvakbonden. De huidige coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat het BSA door veel onderwijsinstellingen ofwel is opgeschort ofwel is verlaagd, maar deze ‘coronacoulance’ is eigenlijk too little, too late.

 

 

Afgelopen oktober stemde de Tweede Kamer voor het afschaffen van het bindend studieadvies. Het BSA levert namelijk te hoge druk op voor studenten, belemmert extracurriculaire activiteiten en ontneemt studenten de onafhankelijkheid om tot een eigen beslissing te komen betreffende hun studie. Ook blijkt het BSA helemaal niet te werken zoals het bedoeld was. Oorspronkelijk is het ontwikkeld als stimulans om te zorgen dat studenten niet te lang bij een studie blijven hangen wanneer deze hen niet goed ligt, maar in praktijk blijkt vaak dat studenten na een negatief studieadvies dezelfde studie gewoon ergens anders gaan volgen[1]. Het effect hiervan is dat studenten alleen maar worden doorgeschoven van de ene naar de andere onderwijsinstelling en dat het dus weinig voorstelt als ‘didactisch en pedagogisch instrument’.

 

Op advies van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap heeft de HvA ervoor gekozen om ook dit academisch jaar het BSA op te schorten[2]. Hoewel dit nog weinig duidelijkheid geeft over hoe de HvA in de toekomst met het BSA zal omspringen, heeft de Vereniging Hogescholen in hun strategische agenda van 2019 tot 2023 toegezegd te gaan experimenteren met andere vormen van het BSA.

 

Het zou de UvA sieren als ze naar de Tweede Kamer zou luisteren en deze archaïsche en niet-werkende maatregel ook zou opschorten, en het liefst zelfs zou afschaffen. ASVA, en met ons vele andere studentenbelangenbehartigers, benadrukt dat er vele andere manieren zijn om ervoor te zorgen dat studenten de juiste keuze maken. Het nog verder verhogen van de prestatiedruk in het onderwijs valt daar niet onder.

 

Hoewel de UvA inmiddels door de aanhoudende coronamaatregelen heeft ingezien dat het BSA dit jaar zeker geen haalbaar doel is[3], is de verlaging van 6 studiepunten te minimaal. Deze maatregel is bovendien te laat gekomen; eerstejaars hebben nu al een semester lang met de druk van het BSA gezeten. Zelfs als er nu nog meer concessies gedaan worden, is de stress al erg hoog opgelopen bij veel corona-moeie studenten.

 

Studentenvakbonden strijden al sinds 2007 voor de afschaffing van het BSA. Toch kwam er pas in 2020 een motie door de Tweede Kamer en nog blijven de Nederlandse universiteiten doen alsof hun neus bloedt. Er wordt al jarenlang niet naar studenten geluisterd, en dat terwijl deze kwestie zoveel effect heeft op de manier waarop studenten hun studententijd inrichten.[1] (https://www.vereniginghogescholen.nl/themas/voorlichting-en-studiekeuze)
[2] (https://hvana.nl/lees/34601/hva-schort-ook-dit-jaar-het-bsa-voor-propedeuse-op)
[3] (https://www.folia.nl/actueel/142919/uva-verlaagt-bsa-norm-voor-elke-studie-met-6-ec)

 

Goed en inclusief onderwijs en beter een OV

 

Vind jij het ook zo belangrijk dat iedereen moet kunnen studeren? Vind je het belachelijk dat de metro’s om 1 uur ’s nachts al stoppen? Wil je ook van die lening af die je nodig hebt om je studiegeld te kunnen betalen? Wil je onderwijs dat er voor jou is en een breder verhaal vertelt?

 

 

ASVA behartigt de belangen van alle Amsterdamse studenten, of die nou studeren aan het HBO of aan de universiteit, en dat is hard nodig! Wij zetten ons in voor goed openbaar vervoer, de kwaliteit van het onderwijs én voor betaalbare studentenwoningen. Wij werken daarvoor veel samen met de HvA en de gemeente.

 

Bij ASVA zijn studenten elke dag aan het werk om op het gebied van huisvesting en onderwijs die veranderingen te krijgen waar studenten recht op hebben. Hiervoor verzamelen wij informatie over de verschillende opleidingen, faculteiten en verenigingen en zijn we in staat een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke debat. Zo maken wij ons hard voor inclusiviteit en diversiteit en ondersteunen we duurzame en groene initiatieven. Natuurlijk doen we ook mee aan de #nietmijnschuld dat ervoor wilt zorgen dat we niet meer hoeven te lenen om te kunnen studeren.

 

Als wij dingen tegenkomen die echt niet kunnen gaan wij het gesprek aan met wethouders, gemeenteraadsleden of het College van Bestuur, doen we onderzoek naar de problemen, schrijven we een persbericht of opinieartikel en voeren we als het nodig is actie met honderden of zelfs duizenden studenten.

 

Studeren in Amsterdam betekent vaak reizen met het OV, of je nu op kamers woont of niet. Zeker omdat het tekort aan woningen in de stad steeds groter wordt, is een goede bereikbaarheid van de onderwijslocaties super belangrijk. Wij willen dan ook dat het nachtnet verbetert wordt zodat je ook ’s nachts veilig thuis kunt komen, juist als je niet in het centrum woont. ASVA werkt samen met de GVB in de Reizigers Advies Raad (RAR). Heb je een klacht of idee ter verbetering van het OV voor studenten? Dan kun je altijd bij ASVA terecht.

 

Wil je meer weten, lid worden of zoek je een toffe bijbaan? Check dan snel onze website asva.nl of app ons op +31 6 39625931.

 

---

Eerdere berichten van ASVA Studentenunie

---

 

Maak kennis met het nieuwe ASVA Bestuur!

 

Het nieuwe ASVA bestuur is in dienst getreden. Ben je benieuwd geworden wat ze voor jou gaan betekenen dit jaar? Lees dan snel verder!

Voorzitter Maarten van Dorp (23) studeert Scheikunde.

 

Wat is het leukste aan student zijn? 

Dat je bijna al je tijd kan wijden aan leren en dat al je medestudenten met datzelfde doel op de onderwijsinstelling rondlopen. Als student draait je hele leven om het beleven van intellectuele of sociale avonturen, daar word ik best gelukkig van.

 

Waarom ben je bestuurslid van ASVA geworden? 

Ik vrees voor Amerikaanse praktijken in onderwijsland. We zien het bijvoorbeeld al gebeuren met het schuldenstelsel en daar wil ik wat tegen doen. In mijn hoofd spookte de vraag "maar wat kan ik daar nou in mijn eentje aan doen" vaak rond. Bijdragen aan ASVA was daar het antwoord op. 

 

Wat wil je dit jaar verbeteren? 

Dit is altijd een lastige vraag omdat er zoveel verschillende pijnpunten zijn waar ik me dit jaar mee bezig wil gaan houden. Schuldenvrije studeren is daar een grote van, maar ook het hebben van genoeg studentenwoningen in Amsterdam vind ik heel belangrijk. 

 

Wat wil je zeggen tegen je (mede)studenten? 

Zelf word ik met enige regelmaat een beetje treurig van alle voorkombare problemen, zoals klimaatverandering of de debiele bezuinigingen op onderwijs, waar we tegenaan gaan lopen als generatie. Dat hoeft echt niet. De drempel om mee te helpen met het oplossen van die problemen is lager dan je denkt: stuur de actiegroep voor de desbetreffende kwestie op jouw uni of hogeschool gewoon een mailtje met de vraag wat je kan bijdragen. Voor je het weet sta je op de barricade of zit je aan een overlegtafel. Als je nog steeds twijfelt aan de invloed die studenten kunnen hebben, dan raad ik je aan om de studentenprotesten van de afgelopen 70 jaar eens te googlen. De maagdenhuisbezetting of bijvoorbeeld krakersrellen in de jaren ‘80 hebben echt heel concreet beleid veranderd.

 

Vicevoorzitter Juliet Hondtong (21) studeert English Language and Culture én heeft de bachelor Linguistics hiervoor al afgerond.

 

Wat is het leukste aan student zijn? 

Dat alles wat interessant is binnen handbereik ligt! Je wordt omringd door slimme, interessante en knowledgeable docenten die jou heel graag heel veel willen leren. In bijna alle studies is er ruimte om buiten je vakgebied kennis op te doen. Ook op persoonlijk vlak leer je veel. Je wordt steeds zelfstandiger en leert nieuwe mensen kennen, die je weer op leuke dingen wijzen en naar mooie plekjes brengen waarvan je voorheen niet wist dat ze überhaupt bestonden! 

 

Waarom ben je bestuurslid van ASVA geworden? 

ASVA is een organisatie die al 75 jaar lang voor de belangen van studenten strijdt. Om een steentje bij te dragen aan het voortbestaan van deze belangrijke speler in het Amsterdamse studentenleven door onze 

leuke en hardwerkende medewerkers en vrijwilligers te ondersteunen en studentenorganisaties te versterken is écht heel gaaf. 

 

Wat wil je dit jaar verbeteren? 

Aankomend jaar ga ik me vooral bezighouden met ASVA-interne zaken. Zo zal er een helder sociaal veiligheidsbeleid komen en hoop ik de bekendheid van de ASVA Academy, waar je als ASVA-lid goedkope en goede trainingen kan volgen, onder organisaties te verspreiden. 

 

Wat wil je zeggen tegen je (mede)studenten? 

Laat je niet opjagen! Neem de tijd om dingen buiten je studie om te doen die je interessant vindt. Ontwikkel jezelf als een persoon met kennis, meningen en ervaringen. Dat diploma zal er echt wel komen.

 

Algemeen bestuurslid Hanna Blom (23) studeert Europese studies.

 

Wat is het leukste aan student zijn?

Dat je, als het een beetje mee zit, de tijd en ruimte hebt om je te verdiepen in onderwerpen waar jij je bezig mee wilt houden, om er heel veel over te kunnen lezen en met je medestudenten en docent verder in gesprek over te gaan.

 

Waarom ben je bestuurslid van ASVA geworden?

Ik wilde me graag een jaar lang volledig kunnen storten op de problemen voor studenten binnen onderwijs en huisvesting. Het recht op een betaalbare woning, het belang van de geesteswetenschappen, sociale veiligheid op de universiteit; dit zijn allemaal onderwerpen die ik heel belangrijk vind.

 

Wat wil je dit jaar verbeteren?

Graag zou ik een platform creëren voor studenten binnen ASVA om zich te organiseren rond problemen die ze tegenkomen en om geïnformeerd te raken over wat en wie deze problemen veroorzaken.

 

Wat wil je zeggen tegen je (mede)studenten?

Stuur ons een mail over wat jou dwars zit! Online onderwijs is vervelend en eenzaam, we moeten elkaar juist opzoeken en ASVA is ervoor jou in tijden dat het voelt alsof jouw stem niets betekent.

 

Penningmeester Stijn Hermes (20) studeert Built Environment; bouwkunde met de afstudeerrichting Stedenbouwkunde.

 

Wat is het leukste aan student zijn?

Het leukste aan het student zijn vind ik dat je heel veel nieuwe mensen leert kennen. Toen ik begon aan mijn studie heb ik een hele korte tijd een gigantische vriendengroep opgebouwd. In mijn klas konden we het allemaal heel goed met elkaar vinden. Ondanks dat iedereen na het eerste jaar zijn een eigen richting op ging, zat iedereen nog altijd samen aan dezelfde tafel.

 

Waarom ben je bestuurslid van ASVA geworden?

In het afgelopen jaar zijn mij een aantal dingen opgevallen op het HBO. Zo merkte ik dat veel studieverenigingen moeite hadden om banden met docenten op te bouwen. Ook hadden veel studieverenigingen moeite met het vinden van een nieuw bestuur. Tijdens mijn bestuursjaar bij a.s.v. BUILD was dit niet het geval, het was juist precies tegenovergesteld. Dit riep vragen bij mij op: Waarom zijn er zoveel verschillen tussen verschillende studentenorganisaties, terwijl ze allemaal onder dezelfde onderwijsinstelling vallen? Hiervoor wil ik me dan ook inzetten!

 

Wat wil je dit jaar verbeteren?

Voor nu heb ik de volgende dingen in gedachte waar ik me hard voor ga maken:

●      Studieverenigingen (HBO) door de Coronatijd heen helpen;

●      Communicatie op de HvA verbeteren op meerdere vlakken;

●      Diversiteit en inclusie in zoveel mogelijk zaken betrekken en zorgen dat het belang overal boven water komt.

 

Wat wil je zeggen tegen je (mede)studenten?

Geniet van je studententijd, want het is de mooiste tijd van je leven.

 

Secretaris Cato van Hoegee (19) studeert bestuurskunde & overheidsmanagement.

 

Wat is het leukste aan student zijn?

Het ontmoeten van nieuwe mensen, het leren wat je leuk vindt en het ontwikkelen van jezelf.

 

Waarom ben je bestuurslid van ASVA geworden?

Omdat ik een sterke mening heb, en daarin actie wil ondernemen!

 

Wat wil je dit jaar verbeteren?

Het contact met de HvA studenten! Hva-studenten zijn een super waardevolle groep waar we niet zomaar overheen mogen kijken.

 

Wat wil je zeggen tegen je (mede)studenten?

 Kom eens langs!! Of bel/app/mail gezien corona, maar laat van je horen als er iets is, je een idee hebt of je gewoon wilt sparren. Oh, en vergeet vooral niet te genieten van je studententijd.

 

Start je studentenleven!


Ben jij een nieuwe student in Amsterdam? En wil jij weten wat er allemaal te doen is? Een netwerk opbouwen, groeien als mens, sporten, of bezig zijn met cultuur; het kan allemaal. Op StartjeStudentenleven.nl kan jij ontdekken wat jij allemaal uit je studentenleven kan halen.
Doe de Quiz!
Als eerstejaars student in Amsterdam wil je natuurlijk weten wat er allemaal te doen is en alles uit je studententijd halen. Maar hoe? Dat kan nog wel eens een lastige vraag zijn. Daarom hebben wij, bij de ASVA Studentenunie, een nieuw platform opgericht, namelijk StartjeStudentenleven.nl. Via een korte quiz kom jij erachter hoe jij het meeste uit je studententijd kan halen, en voor je het weet, heb je er 5 whatsappgroepen met vrienden, een groter netwerk, zaterdagavondplannen en heel veel gezelligheid bij! Ga dus naar www.startjestudentenleven.nl en doe de quiz.

 

Goed en inclusief onderwijs en een beter OV

 

Vind jij het ook zo belangrijk dat iedereen moet kunnen studeren? Vind je het belachelijk dat de metro’s om 1 uur ’s nachts al stoppen? Wil je ook van die lening af die je nodig hebt om je studiegeld te kunnen betalen? Wil je onderwijs dat er voor jou is en een breder verhaal vertelt?

 

ASVA behartigt de belangen van alle Amsterdamse studenten, of die nou studeren aan het HBO of aan de universiteit, en dat is hard nodig! Wij zetten ons in voor goed openbaar vervoer, de kwaliteit van het onderwijs én voor betaalbare studentenwoningen. Wij werken daarvoor veel samen met de HvA en de gemeente.

 

Bij ASVA zijn studenten elke dag aan het werk om op het gebied van huisvesting en onderwijs die veranderingen te krijgen waar studenten recht op hebben. Hiervoor verzamelen wij informatie over de verschillende opleidingen, faculteiten en verenigingen en zijn we in staat een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke debat. Zo maken wij ons hard voor inclusiviteit, diversiteit en ondersteunen we duurzame en groene initiatieven. Natuurlijk doen we ook mee aan de #nietmijnschuld dat ervoor wilt zorgen dat we niet meer hoeven te lenen om te kunnen studeren.

 

Als wij dingen tegenkomen die echt niet kunnen gaan wij het gesprek aan met wethouders, gemeenteraadsleden of het College van Bestuur, doen we onderzoek naar de problemen, schrijven we een persbericht of opinieartikel en voeren we als het nodig is actie met honderden of zelfs duizenden studenten.

 

Studeren in Amsterdam betekent vaak reizen met het OV, of je nu op kamers woont of niet. Zeker omdat het tekort aan woningen in de stad steeds groter wordt, is een goede bereikbaarheid van de onderwijslocaties super belangrijk. Wij willen dan ook dat het nachtnet verbeterd wordt zodat je ook ’s nachts veilig thuis kunt komen, juist als je niet in het centrum woont. ASVA werkt samen met de GVB in de Reizigers Advies Raad (RAR). Heb je een klacht of idee ter verbetering van het OV voor studenten? Dan kun je altijd bij ASVA terecht.

 

Wil je meer weten, lid worden of zoek je een toffe bijbaan? Check dan snel onze website asva.nl of app ons op +31 6 39625931.

 

 

75 jaar strijden voor jouw belangen

Het is een bijzondere maand voor de studentenvakbond van Amsterdam: ze bestaat 75 jaar. Sinds mei 1945 zet ASVA zich in voor goed onderwijs en betaalbare studentenwoningen.

 

In mei dit jaar bestaat ASVA 75 jaar. Het was de bedoeling om dit te vieren met veel leuke evenementen, maar door het Coronavirus zijn die helaas verplaatst naar mei 2021. De ASVA studentenunie heeft zich al die jaren ingezet voor het verbeteren van het studentenleven, door zich hard te maken voor studentenhuisvesting, goed openbaar vervoer, maar ook door bijvoorbeeld protesten te organiseren. Judith Crabbendam was bestuurslid van ASVA in 2017|2018 en is één van de organisatoren van het lustrum. Zij vindt het erg jammer dat het lustrum nu niet door kan gaan. ‘Het was een mooi moment geweest om stil te staan bij wat ASVA allemaal doet en heeft gedaan. Het belang van studenten die samen komen om iets te doen voor anderen en daarvoor willen strijden, dat vond ik zelf best wel bijzonder om te zien.’

Judith (links) en ons huidig bestuurslid Amy (rechts)

 

Bram Harkema was secretaris van ASVA in het bestuursjaar 2014|2015, voor hem is het belang van een goede studentenvakbond ook nu overduidelijk. ‘Al 75 jaar komt ASVA op voor het bestaansrecht van studenten. Er zijn zwart-wit-video’s waarop ASVA in de jaren ’60 al demonstreert voor meer studentenwoningen. ASVA is de enige partij die lobbyt voor meer studentenwoningen in Amsterdam. En dat is nog steeds hard nodig. Dat studenten het niet gemakkelijk hebben blijkt ook weer aan de huidige coronacrisis.’

De twee oud-bestuursleden hebben allebei mooie herinneringen aan hun tijd bij ASVA. Crabbendam: ‘Om alle medewerkers, vrijwilligers en het bestuur te bedanken hebben we aan het eind van de zomer altijd een etentje met speeches, liedjes, wijntjes en lekker eten. Dat waren echt de leukste avonden.’ Harkema heeft een andere bijzondere herinnering die hem bij is gebleven: ‘In 2015 werd het Bungehuis bezet door studenten die boos waren over de reorganisatieplannen op de Faculteit Geesteswetenschappen en het economisch denken aan de universiteit. Deze bezetting eindigde abrupt toen de UvA besloot de ME op haar eigen studenten af te sturen. ASVA organiseerde met een grote groep studenten en actiegroepen in 24 uur een demonstratie tegen deze politie-inzet. Ik had de eervolle taak om contact met de politie te houden, wat vooral betekende dat ik elke 5 minuten werd gebeld met de