Doe eens cultureel: tien tips voor uitjes in oktober

13 uur geleden
Beeld:

Enrique Meesters | ADE

Geplaatst door
Nina Bakker
Op
27 september 2024

Studeren, werken, leren, presteren: het leven als student in Amsterdam kan druk zijn, maar soms moet je ook even ontspannen. Daarom geeft HvanA je elke maand tips voor culturele dingen om te doen in Amsterdam. Deze keer: ADE, skaten in de nacht, een Amsterdamquiz en meer.  

Amsterjam 750
v.a. zondag 6 oktober 17 t/m 22 uur, VerbroederIJ

Op 27 oktober bestaat Amsterdam 750 jaar. Bij het evenement Amsterjam wordt vanaf oktober daarom in totaal 75 uur gejamd tijdens terugkerende evenementen: een ritmische aftelling naar het jubileum. Grijp je instrument of ga gewoon lekker dansen en luisteren bij deze muzikale ontmoetingsplaats. 

 

Wil je weten wanneer er gejamd wordt? Check de Insta van AmsterJam: www.instagram.com/amsterjamopenstage

Beeld: Jasper ten Tusscher | ADE 2023

Amsterdam Dance Event (ADE)
16 t/m 20 oktober, diverse locaties

Meer dan drieduizend artiesten, meer dan duizend evenementen, vijf dagen en nachten lang. Dj’s van over de hele wereld komen naar Amsterdam waar het tijdens ADE losbarst met dance. Zin om te raven? Dan is dit je moment. 

 

Line-up en tickets: www.amsterdam-dance-event.nl.

 

Diversity Week
30 september t/m 3 oktober, diverse HvA-locaties

Op verschillende HvA-locaties zijn exposities, workshops, lezingen en meet-ups over diversiteit. Een greep uit het programma: de fototentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’, een workshop over Afrikaanse kunst of een sessie over gevoelige of lastige gesprekken voeren. 

 

Check het hele programma op: www.diversityweek2024.event-hva.nl.

 

24 uur Nieuw-West

12 oktober, Amsterdam Nieuw-West

Ga op ontdekkingstocht door Amsterdam Nieuw-West. Tijdens ‘24 uur’ zijn er allerlei activiteiten door deze Amsterdamse buurt. Van een drijvende sauna in de Sloterplas tot een ‘street art collection tour with a twist’. 

 

Zie wat je allemaal kunt verkennen op: www.iamsterdam.com/uit/agenda.

 

Café Tante Leen
26 oktober, café Festina Lente

Wil jij je even een ‘‘echte Amsterdammer’’ voelen? Om de verjaardag van Amsterdam te vieren, worden vijf avonden lang verschillende cafés omgetoverd tot authentiek Jordanees café. Denk aan: kanten gordijntjes, ossenworst en tafels met tapijtjes, terwijl ondertussen Amsterdamse volksmuziek door de speaker schalt. De eerste editie is 26 oktober in café Festina Lente.

 

Tante Leen was trouwens zo’n Amsterdamse volkszangeres uit de Jordaan. Brouwerij De Eeuwige Jeugd en kunstenaarscollectief Kamp Seedorf lanceren een speciaal gebrouwen bier vernoemd naar deze zangeres. Van ieder verkocht verjaardagsbiertje gaat 15 procent naar de buurtfondsen ‘Mensen Maken Amsterdam’.

Beeld: FNS Joep Henselmans | Friday Night Skate

Friday Night Skate
Iedere vrijdag vanaf 20.15 uur, Vondelpark ingang Roemer Visscherstraat

Als het wegdek droog is, vertrekt er op vrijdagen vanaf ‘het ronde bankje’ in het Vondelpark een groep skaters, skeelers en rolschaatsers om rollend door de stad te skaten. Deelname gratis, aanmelden niet nodig – kunnen skaten en remmen is wel een must. Ooit overgewaaid uit San Francisco en Parijs, is dit sinds 1997 een onveranderd concept in Amsterdam. 

 

Meer info over de route en updates (gaat het door?) op: www.fridaynightskate.nl.

 

De Grote Amsterdam Quiz

30 september t/m 3 oktober diverse locaties

Wat weet jij van onze hoofdstad? Op meer dan honderd locaties in Amsterdam kun jij meestrijden in ‘De Grote Amsterdam Quiz’. Per locatie is er een winnaar die doorgaat naar de finale op 1 november in de Westerunie.

 

Bekijk alle deelnemende locaties op: www.iamsterdam.com/ontdek/amsterdam-750-jaar/grote-amsterdam-quiz.

Beeld: Bellevue/Aangeleverd | Bies in Bellevue

Bies
10 oktober, Theater Bellevue 

Maandelijks is deze try-out comedy-avond in Theater Bellevue, met bekende cabaretiers en nieuw opkomend talent. Soms zijn de makers ter plekke nog aan het stoeien met hun performance. Op 10 oktober zijn er vier korte optredens met nieuw materiaal, van Finn Visser, Berit Companjen, Kasper van der Laan en Paddy en de tijdgenoten. Host Thom Gerrits praat de avond aan elkaar. Goed om te weten: er is een open bar. 

 

Festival Frenzy
T/m 12 januari, Rijksmuseum

Naar welke festivals ben jij geweest deze zomer? Werp een blik op de Nederlandse festivalcultuur in de fototentoonstelling van Eddo Hartmann in het Rijksmuseum. Zie hoe festivalgangers zijn vastgelegd, middenin de menigte of verloren in het Nederlanse evenementendecor. 

 

Meer info op: www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/document-nederland.

 

Halloween
25/26 oktober, diverse locaties

Haal je meest freaky kostuum uit de kast en ga naar een van de vele Halloweenfeestjes in Amsterdam. Zoals op vrijdag 25 oktober met drum-'n-bass-feest ‘Trick or Tea’ in de Melkweg, of zaterdag 26 oktober bij de Westerunie met het thema ‘Nuclear Survival’. Of ga naar Sexyland in Noord, daar is een ‘spooky maar sexy’ Caribbean party.