Zo bouw je een goed cv (en krijg jij die baan)

22 januari 2018
Beeld:

Filadendron (Istock)

Geplaatst door
Nina Schuyffel
Op
22 januari 2018

Misschien wil je er nog helemaal niet aan denken, maar na je studie op de HvA ligt er hopelijk een mooie baan op je te wachten. Of ben je nu al op zoek naar een leuke stage? Zorg dan dat jouw cv positief opvalt. We vroegen een recruiter, een studentencoach en en sollicitatietrainer om tips. 

1. Gebruik geen Word Art

Gekke figuurtjes of grafische vormen: doe het niet! Ook geen al te felle kleuren. ‘Een afknapper,’ vindt Madeleine Kooyman, recruiter bij het internationale bedrijf Delivery Hero. Houd de opmaak strak. Met een duidelijk lettertype (bij voorkeur arial of helvetica, géén sierletters) en in zwart-wit. Smileys en andere emoticons zijn echt een no-go.

Wat voeg jij toe op de werkvloer?

2. Vertel wie je bent

Stel jezelf in een persoonlijk profiel met een paar zinnetjes voor: hoe sta je in het leven? Wat zijn je ambities? Wat voeg jij toe op de werkvloer? Eventueel aangevuld met een levensmotto; bijvoorbeeld een zinnetje uit een boek of film dat jou typeert. ‘Zo weet de werkgever meteen met wie hij te maken heeft,’ legt sollicitatietrainer Wendy Grandjean uit. Een foto is niet verplicht, maar wordt gewaardeerd. Kies wel een professioneel plaatje, geen festival- of beachfoto.

 

3. Doe een test

Weet je niet zo goed wat je sterke en zwakke punten zijn, of heb je daar nog niet eerder over nagedacht? Doe een competentie- en persoonlijkheidstest voordat je je cv opstelt, raadt studentencoach Niels Bakker aan. Ze zijn makkelijk online te vinden, bijvoorbeeld op 123test.nl.

 

‘Een werkgever wil niet alleen weten waarin iemand ervaring heeft opgedaan, maar ook of iemand zijn competenties heeft ontwikkeld en verder wil ontwikkelen,’ legt Bakker uit. Uit de test kies je vijf competenties die aansluiten bij de vacature, en die zorgen meteen voor goede gespreksstof: scoor je hoog op ‘leiderschap’, dan kun je hierop doorgaan tijdens het sollicitatiegesprek. Scoor je bijvoorbeeld lager op ‘netwerken’, dan kun je zeggen dat je dit tijdens de stage verder hoopt te ontwikkelen.

Beeld: Beeld: Eric Bailey (Startupstockphoto)

4. Hou het kort

Op de websites monsterboard.nl en intermediair.nl vind je voorbeelden van cv’s. Voor trainingen en studentencoaching kun je terecht bij desollicitatietrainer.nl, wakkerbijbakker.nl en innermove.nl. Maximaal één kantje, geen overload aan informatie. De kans is groot dat je als student nog niet zo veel werkervaring hebt. Helemaal niet erg: vermeld dan iets over je vaardigheden, kennis en eigenschappen. Bijvoorbeeld dat je in projectgroepen of op het hockeyveld altijd de leiding neemt. ‘En pas je cv aan op de vacature,’ is de belangrijkste tip van Grandjean. ‘Zoeken ze iemand die klantgericht is? Vertel dan dat je als vakkenvuller bij de Albert Heijn nooit te beroerd was om met iemand mee te lopen naar het schap.’

Noem ervaringen waar je trots op bent en vermeld ook de resultaten

5. Bluf een beetje

Grandjean: ‘Je hoeft geen dingen te verzinnen, maar het is wel belangrijk om zelfverzekerd over te komen. Zo onderscheid je je van concurrenten.’ Noem ervaringen waar je trots op bent (beste leerling van de klas, horecabaantje, fanatiek voetballer) en vermeld ook de resultaten (goede cijfers, tevreden klanten, dertien goals in een seizoen).

 

‘Spreek je naast Nederlands nog een andere taal? Voeg dat dan duidelijk toe,’ zegt recruiter Kooyman. ‘Wie weet kom je niet in aanmerking voor deze functie, maar is er wel nog een vacature in het buitenland. En dan kan het zomaar gebeuren dat je op een nog veel betere plek terechtkomt.’

Beeld: Beeld: Careyjamesbalboa (via Wikimedia Commons) | Let op met foto's van feestjes op je Facebookpagina

6. Check je Facebookpagina

Veel van wat we doen is tegenwoordig via Google terug te vinden, en werkgevers maken daar gretig gebruik van. Zorg dus dat je profielen op sociale media er een beetje normaal uitzien (we bedoelen: verwijder bierfoto’s). En: je LinkedInpagina moet overeenkomen met je cv. ‘Als dat niet zo is, dan zorgt dat meteen voor vraagtekens,’ zegt recruiter Madeleine Kooyman.

 

7. Zet de spellingschecker aan

Het lijkt een open deur. Maar echt: recruiters komen taalfouten nog te vaak tegen. ‘95 procent van de cv’s waar een spel- of typefout in staat, belandt meteen in de prullenbak,’ zegt Madeleine Kooyman. Voor taalfouten die zelfs de spellingschecker mist, raadt ze aan een familielid of vriend mee te laten lezen.