Lynn zoekt droombaan (en blijkt een creatieve bemiddelaar te zijn)

5 april 2018
Beeld:

HvanA

Geplaatst door
Lynn van der Zaag
Op
5 april 2018

Heb jij geen idee hoe jij na je studie aan een toffe baan gaat komen? Lynn van de HvanA-redactie ook nog niet. Zij gaat daarom op bezoek bij de Young Talent Factory (YTF), gehuisvest op de Amstelcampus.

Nooit geweten, maar het staat er echt: ik ben een ‘bemiddelaar’. Dat is best bijzonder – slechts 4 procent van de bevolking is namelijk bemiddelaar. Volgens de uitslag van de online persoonlijkheidstest die ik heb ingevuld, is de kans groot dat ik het best tot m’n recht kom in ‘een creatieve baan’.

Het wordt nu echt tijd voor een gericht toekomstplan

De persoonlijkheidstest heb ik gemaakt als voorbereiding op mijn eerste afspraak bij de Young Talent Factory, een startup met als slogan: ‘Ontmoet de tofste organisaties en vind je droombaan!’ Dat komt goed uit, want het einde van mijn hbo-studie journalistiek nadert. Omdat ik nog niet precies weet hoe ik straks mijn leven ga invullen tijdens kantoortijden, wordt het nu echt tijd voor een gericht toekomstplan.

 

Presenteren
YTF houdt zich naar eigen zeggen bezig met ‘studenten helpen hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te presenteren’. Inmiddels staan er 3700 studenten in hun bestand.  Ze bieden workshops aan waarin je onder meer leert solliciteren, en er is de mogelijkheid een professionele foto te laten maken voor op je CV.

 

Ook is er ‘1-op-1 coaching’. Daar ga ik voor. Hierbij voer je drie gesprekken bij YTF. Het eerste gesprek levert mij ‘zelfinzicht in talenten’ op, belooft het bedrijf. De tweede afspraak geeft mij een duidelijker beeld van mijn droombaan. En in de derde afspraak kun je uiteindelijk gekoppeld worden aan bedrijven uit het bestand van YTF.

Beeld: Beeld: Lynn van der Zaag | YTF achter het Wibauthuis

Zover is het nog lang niet. Eerst doe ik dus een online persoonlijkheidstest, die volgens de site ‘zo actueel is, dat het eng is’.

 

Echt eng is het niet; verrassend wel, als ik in de uitslag dus lees dat ik het persoonlijkheidstype van een ‘bemiddelaar’ blijkt te hebben, een type mens dat niet vaak voorkomt. ‘De kracht van hun intuïtieve communicatiestijl leent zich goed voor creatieve banen. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat veel bemiddelaars dichters, schrijvers en acteurs zijn,’ aldus de persoonlijkheidstest.

 

Stapel kaarten
Dat klinkt veelbelovend. De eerste afspraak voor een gesprek heb ik met talentcoach Ruben Oudgenoeg. In de kantoorruimte van YTF op de Amstelcampus staat her en der een bureau waar studenten met een medewerker achter een computer zitten. Na een kopje koffie en een praatje achter het bureau – waarin hij vooral naar mijn interesses vraagt – haalt Ruben een stapel kaarten uit een bureaulade.

 

Ik moet uit honderd kaarten met daarop eigenschappen er vijftien kiezen die bij mij passen. Ruben: ‘Zo zeg, ik heb nog nooit zo snel iemand kaartjes voor zichzelf zien kiezen.’

Met de gekozen kaarten kan ik volgens hem m’n eigen talenten benoemen en die onderbouwen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij een sollicitatiegesprek. Ruben: ‘Dus bijvoorbeeld: ik ben veelzijdig, want: ik kan goed luisteren, heb een groot inlevingsvermogen en ben belangstellend.’ Met een pakketje nieuwe eigenschappen waarvan ik eerder nooit weet had, verlaat ik het pand.

Ook uit de mentaliteitentest blijkt: een creatieve werkvloer past bij mij

Met Ferentia van der Boor, een zogeheten connector bij de YTF, heb ik de tweede afspraak. Het is de bedoeling dat ik vandaag word gekoppeld aan een droombaan, vandaar de term connector. Ze trapt het gesprek af met de vraag: ‘Als je álles zou kunnen kiezen, wat is dan jouw droombaan?’

 

Dat wisselt bij mij helaas per dag. En omdat ik nog geen flauw benul heb van wat mijn droombaan is, laat Ferentia mij activiteiten selecteren die ik interessant zou vinden om uit te voeren voor mijn werk. Daarmee kan ik mogelijk toch een richting kiezen. Ik selecteer gesprekken voeren, observeren, lezen en vastleggen.

 

Opvallend is dat deze activiteiten passen bij het beroep dat volgt uit mijn studie: journalistiek – ook al weet ik dus niet zeker of ik daarin verder wil. Daarnaast krijg ik nog een ‘mentaliteitentest’ voorgeschoteld, waaruit óók blijkt dat ik het best bij een ‘creatieve werkvloer’ pas. Het gaat om beschrijvingen als: ‘Ik heb vaak de behoefte iets nieuws mee te maken’. Die je vervolgens een rating geeft van ‘helemaal mee oneens’ tot ‘helemaal mee eens’. Een beschrijving die me uit het hart is gegrepen is: ‘Dat ligt in lijn met de drang die ik voel om iets te creëren, los van dat ik nog niet weet wát dan precies.’

Beeld: Beeld: Lynn van der Zaag

Voor mijn gevoel ben ik aardig op weg, maar er is helaas een kinkje in de kabel: YTF blijkt weinig tot geen creatieve bedrijven in het bestand te hebben.

 

Commerciële bedrijven
Hun aanbod bestaat voornamelijk uit commerciële bedrijven. Dit heeft deels te maken met de aard van de bedrijven waarmee YTF samenwerkt. Ook het tekort aan werk in de creatieve sector speelt een rol.


Omdat ik mijn ‘droombaan in een toffe organisatie’ hoogstwaarschijnlijk dus niet ga vinden via het systeem van YTF, besluit ik geen derde afspraak te maken.

 

Aan YTF ligt het niet dat ik hier geen droombaan aan overhoud. Dat is namelijk de afgelopen jaren bij andere studenten wel gelukt.