Van plastic boodschappentas naar hippe jas

26 februari 2018
Beeld:

Angela Huizer | Julie maakte jassen van Jumbo-, Hema- en Albert Heijn-tassen

Geplaatst door
Carlijn Schepers
Op
26 februari 2018

Doutzen Kroes ziet er in een vuilniszak nog goed uit, maar in deze jassen van plastic zakken komt iedereen goed voor de dag. Julie Evers (23), student aan het Amsterdam Fashion Institute, laat zien hoe ze van Hema-, Jumbo- en Albert Heijn-tassen drie outfits maakte.

Julie wil mensen bewegen meer her te gebruiken en minder weg te gooien. ‘Zeker plastic, daar is zó veel van. De hele oceaan zit er vol mee.’ Dus wilde ze laten zien dat je iets tofs kan maken van iets wat iedereen wel in huis heeft: een tas of doos met allemaal boodschappentasjes. Via haar vrienden, familie, huisgenoten en buren verzamelde ze tientallen plastic tasjes voor haar project voor de minorIn deze minor ontwerpen studenten hun outfits eerst in 3D in een computerprogramma. 3D Hypercraft.

‘Het was geen recyclen, maar upcyclen: van een afvalproduct iets nieuws maken’

‘Eigenlijk was het geen recyclen, maar upcyclen. Dus niet een afvalproduct omsmelten tot een ander product, maar een afvalproduct heel laten en er iets nieuws van maken.’

Smelt
Haar collectie heet Smelt; naar het smelten van de verknipte tassen tot een stof voor de jassen. Op de rug van de jassen staan ook verwijzingen naar Engelse termen voor afval: ‘Garbitch’, ‘Trashy’ en ‘Wasted’. ‘Ik wilde dat mijn ontwerpen de jeugd zouden aanspreken. Dat is de nieuwe generatie die nog langer op deze aarde leeft,’ vertelt Julie.

Julie legt uit welke stappen ze doorliep om van boodschappentassen jassen te maken:

| 1. Julie begon met het verzamelen van plastic boodschappentassen. Dit was de opbrengst van haar huisgenoten.
| 2. Vervolgens knipte ze de tassen in stukjes en legde ze deze in een patroon op de grond. In elke jas zitten zo'n twintig tassen.
| 3. Hierna smolt Julie de stukjes tas met een strijkijzer aan elkaar zodat het repen 'stof' werden. Het bakpapier zorgde ervoor dat het plastic niet aan het strijkijzer of de ondergrond plakte.
| 4. Voordat ze haar ontwerpen maakte, deed ze eerst een aantal proefjes met de stof. Zo keek ze op welke manier ze het plastic het beste kon verstevigen en hoe ze het wilde stikken.
| 5. Toen was het tijd voor het schetsen. Veel ontwerpers schetsen eerst en kiezen dan een stof, Julie werkt liever andersom. Dus na de proefjes keek ze aan de hand van de stof hoe ze wilde dat de outfits eruit zouden gaan zien.
| 6. Hierna werkt ze haar schetsen uit op de computer. Dat deed ze eerst in Photoshop zodat haar outfits digitale illustraties werden.
| 7. Daarna volgde het ontwerpen in 3D op een avatar, waar de minor 3D Hypercraft om draait. Zo zag Julie meteen hoe de jas er op een persoon uit zou zien en koos ze voor elk ontwerp een stof, in dit geval van Jumbo-tassen.
| 8. De volgende stap was het in elkaar zetten van de jassen. Dat deed Julie gewoon met een naaimachine. Voor het comfort en de warmte naaide ze een gewatteerde laag aan de binnenkant van het plastic.
| 9. De jassen zijn af! Toen moesten ze alleen nog gepast worden. Julie verstelde nog wat laatste dingen en checkte of alle details klopten.
| 10. De eindpresentatie van haar collectie in het Kohnstammhuis. Julie krijgt veel reacties én een goed cijfer voor haar opdracht. En extra leuk: ook de Albert Heijn zag haar jassen voorbij komen en maakte er een Instagrampost van.